KI:s rektor avgår - Macchiarini-affären blev för tung

1:17 min

Det är historien med forskaren Paolo Macchiarini som gör att Karolinska Institutets rektor ställer sin plats till förfogande.

Rektorn för Karolinska institutet, Anders Hamsten, avgår.

- Jag ställer min plats till förfogande, skriver han på Dagens Nyheters debattsida på lördagen.

Anders Hamsten skriver i debattartikeln att "Jag är medveten om att förtroendet för mig som rektor för KI är skadat både hos allmänheten, forskarsamhället och bland många av KI:s medarbetare och studenter. Jag inser att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor för Sveriges mest framgångsrika universitet. Därför ställer jag min plats till förfogande".

Han konstaterar också att Macchiariniaffären har svärtat KI:s anseende och att det är han som rektor som är ansvarig för detta.

Kirurgen Paolo Macchiarini blev känd för att ha opererat in konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Flera patienter har dock dött efter operationerna och efter SVT:s dokumentärfilmer i ärendet har också misstankar om forskningsfusk uppkommit.

Det pågår också en brottsutredning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppskada mot kirurgen.

"Kören som kräver min avgång är månghövdad och högröstad att jag inser att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor för Sveriges mest framgångsrika universitet", skriver Hamsten på DN Debatt.