Onödigt med giftig färg på båten

1:30 min

Många småbåtsägare bidrar till en giftigare havsmiljö genom att måla sina båtbottnar. I bland helt i onödan. Det internationella forskningsprojektet CHANGE vill ändra på det.

Forskaren Magnus Dahlström från Chalmers tekniska högskola är tillsammans med Fredrik Lindgren från Sveriges tekniska forskningsinstitut i Simrishamn för träffa ett 30-tal båtägare.

När koppar från båtfärgerna läcker ut riskerar det döda havslevande organismer. Att båtägarna väljer att måla sin båtbotten har två starka orsaker.

- För det första är det ju tradition. Sen blir det ju en påväxt av framför allt havstulpaner om man inte målar, säger Fredrik Lindgren.

Det har saknats bra alternativ till att måla. Men i det tvärvetenskapliga fyraåriga forskningsprojektet CHANGE, har de testat flera alternativa metoder att hålla skrovet rent, såsom skrovdukar, borsttvättar och silikonfärger.

För den stora majoriteten av småbåtar som används för dagsturer och annars ligger mycket i hamnen är just skrovduken ett bra alternativ.

För de som väljer att ändå måla, är det viktigt att välja en färg utan onödigt mycket kopparinnehåll. Här på Skånska ostkusten är inte påväxttrycket så stort, så färgen behöver egentligen inte innehålla koppar.

- Att måla med en högläckande höghaltig färg har inga effektivitetsvinster alls, säger Magnus Dahlström.