Leijonborg välkomnar KI:s rektors avgång

2:15 min

KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg respekterar Anders Hamstens avgång, men ser inte att styrelsen hade kunnat avsätta honom tidigare. 

Det är den så kallade Macchiarini-affären, som avslöjats av SVT och journalisten Bosse Lindkvist, som gör att rektorn för Karolinska Institutet, Anders Hamsten, lämnar sin post. Han anser att han själv gjort en närmast total felbedömning av den omstridde kirurgen och att det sannolikt var fel av KI att anställa honom överhuvudtaget. 

Styrelsen för KI har pressats hårt av avslöjandet och krav på att avsätta rektor Anders Hamsten. I dag på Dagens Nyheters Debattsida skriver Anders Hamsten att han beslutat lämna sin post.

– Förtroendet för mej som rektor för KI, Karolinska Institutet är skadat både hos allmänheten, forskarsamhället och bland KI:s medarbetare och studenter, skriver han. 

Anders Hamsten avböjer via sin pressekreterare Claes Keisu att bli intervjuad i Ekot.

Uppgifter som kommit fram i SVT:s granskning av kirurgen Paolo Macchiarini innebär att KI:s utredning om forskningsfusk måste tas upp igen enligt Hamsten och han skriver att det är mycket troligt att hans eget beslut i ärendet som friade Macchiarini i augusti förra året varit felaktigt.

– Vi borde helt enkelt ha varit ännu noggrannare skriver Anders Hamsten.
Jag kan idag se att jag själv gjort en närmast total felbedömning av Paolo Macchiarini och att KI borde ha skilts från honom långt tidigare. Karolinska Institutet har inte sett varningstecknen i tid och inte heller varit tillräckligt lyhört (för de varningar som kommit från läkare som arbetat nära Paolo Macchiarini.) och inte heller varit tillräckligt kritiskt mot den metod med artificiella luftstrupar som Macchiarini använt.

För närvarande pågår flera utredningar mot kirurgen Paolo Macchiarini, bland annat en brottsutredning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Sex av dom åtta patienter som fick konstgjorda luftstrupar har avlidit och två har allvarliga komplikationer.

KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg har alltså avstått från att utnyttja styrelsens möjlighet att avsätta rektor Anders Hamsten. Men Lars Leijonborg välkomnar nu avgången.