Nya uppgifter om fusk med resultat

1:57 min

Rapporter om ytterligare misstänkt fusk av den kontroversiella kirurgen Paolo Machiarini blev droppen för avgående rektorn på Karolinska institutet, Anders Hamsten.

Bland annat handlar det om misstänkt manipulation av bilder.

Det ser ut som att man i rapporterna har använt sig av samma bilder vid flera tillfällen, men med vissa manipuleringar, för att påvisa en före och efter-effekt vid djurförsök med konstgjorda luftstrupar, rapporterar DN.

– Utredningen om oredlighet i forskning kommer att tas upp igen, det står ju alldeles klart efter de nya uppgifter som kommit till KI.

Helene Hellmark Knutsen, minister för högre utbildning och forskning, skriver i ett pressmeddelande om Hamstens avgång: "Jag respekterar hans beslut. Nu är det viktigt att Karolinska institutet fokuserar på att återupprätta sitt förtroende".

Bland de nya uppgifterna om Paolo Macchiarini finns också anklagelser om fusk genom misstänkta manipulationer när det gäller försök med råttor och den första strupoperationen han gjorde, på Island.

Ki:s styrelse har fått hård kritik för att man inte agerade tidigare. Ordföranden Lars Leijonborg håller inte med.

- Jag ser inte riktigt hur vi kunnat agera fortare om vi vill ha ett gediget beslutsunderlag. Ord stod mot ord.

Rektor Anders Hamsten har nu avgått och riktar hård kritik mot sig själv. Frågan är då hur Lars Leijonborg ser på sin position framöver som ordförande?

– Det avgör andra. Ytterst så är det regeringen som tillsätter de externa ledamöterna i högskolans styrelse, säger Lars Leijonborg.