
Få tecken på minskad spänning
Den här helgen äger den årliga säkerhetspolitiska konferensen i München rum, en konferens som blivit något av en temperaturmätare på läget i den internationella politiken, framför allt i Europa.
På senare tid har det höjts flera röster för att sanktionerna mot Ryssland ska avskaffas - men på Münchenmötet fanns det mycket få tecken till att spänningen mellan Ryssland och väst håller på att minska.
– Vi har i praktiken halkat ner i ett nytt kallt krig, sa den ryska premiärministern Dmitrij Medvedev när han talade på Münchenkonferensen, och hans inlägg var ett hårt försvar för Kremls politik.
Han fick omedelbart svar på tal från Litauens president Dailia Grybauskaite som sa att vad vi står inför är inte ett kallt krig utan ett verkligt krig, ett som enligt henne Ryssland driver fram. Militäralliansen NATO har nyligen beslutat att förstärka sina styrkor mot Ryssland, men NATO-chefen Jens Stoltenberg sa att NATO samtidigt vill få igång en dialog med Moskva.
NATOs och Rysslands samarbetsråd har legat nere sedan krisen började i Ukraina men nu funderar man på att sammankalla det igen. Något som Ukrainas president Petro Porosjenko är totalt emot.
– Jag hatar när en del ledare talar om att vi behöver en dialog med Ryssland och glömma allt de gjort, sa Porosjenko. Münchenkonferensen är en diskussionstillställning för världens utrikes- och försvarspolitiker men det fattas inga beslut där. De två senaste åren har konferensen dominerats av Ukraina men i år har det mer handlat om Syrien - men kritiken mot Ryssland har fortsatt.
– Vad är det egentligen för någon skillnad mellan Putins bombande av civilbefolkningen och vad IS gör? Det handlar i båda fallen om terrorism, sa Litauens president Grybauskaite.
Premiärminister Medvedev förnekade i sitt tal att ryska bomber dödat civila. USAs utrikesminister John Kerry uppmanade i sitt framträdande Ryssland att styra om sina bombningar så att de bara riktas mot IS och Nusrafronten. Hans tal var dock mer återhållsamt i kritiken mot Ryssland än vad som hördes från många europeiska politiker. Kerry var också ganska förhoppningsfull om att den vapenvila som utlysts i Syrien om knappt en vecka verkligen kommer att bli av, avtalet förhandlades fram vid ett möte vid sidan av Münchenkonferensen.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov var mindre optimistisk, han sa att chanserna bara är 49 procent.