Säkerhetsexperten: "Sverige skulle lätt kunna bli medlem i Nato"

2:13 min

Idag avslutades den årliga säkerhetskonferensen i München där en lång rad internationella toppolitiker deltog.

Även den svenske försvarsministern Peter Hultqvist medverkade i debatten om Natos framtid och han målade då upp bilden av ett stort ryskt hot och ett farligt militärt läge i Europa. Trots det är Sveriges militära utgifter bland de lägsta. 

Rysslands olagliga annektering av Krim och inblandning i östra Ukraina är det största hotet mot den europeiska säkerhetsordningen, sa försvarsminister Peter Hultqvist i sitt framträdande, där han också manade till enhet mellan EU, Nato och USA mot den ryska utmaningen.

Nicholas Burns, tidigare en av de abosluta toppfigurerna i amerikanska UD och i Nato sa sig vara imponerad av Hultqvists framträdande som han menade låg i linje med Natos.

– Det som Hultqvist sa är fullständigt förenligt med det som ministrar från NATO-länderna säger, jag såg ingen som helst skillnad, säger Burns. Sverige skulle lätt kunna bli medlem i Nato, säger han.

– När jag var Nato-ambassadör brukade vi säga att om Sverige ansökte på tisdag så skulle Sverige kunna bli medlem på onsdag, så viktigt är det för Nato, säger Burns till ekot.

Den polske utrikesministern Witold Wasczykowski sa lite tillspetsat efter att ha hört Hultqvist att Sverige borde bli medlem senast i sommar.

Hultqvist själv ser inget problem med att hans militära världsbild uppfattas som identisk med Natos. Och när det gäller en eventuell anslutning till Nato så avisar Hultqvist spekulationerna, nu liksom tidigare.