Telefonlotterier ger miljonvinster till bedragare

2:25 min

Flera tusen svenskar kan hittills ha lurats av företaget Nordiska spel att betala tusentals kronor för att få en utlovad vinst i ett lotteri med 10 miljoner i potten.

Läs säljarnas manus: Här är knepen de använder

Samtidigt fortsätter anmälningarna att komma in mot företaget. Men polisen saknar resurser att utreda den här typen av brott. Annat får gå före, säger Ulf Höglund, polisinspektör och förundersökningsledare för sektionen för grova brott vid Citypolisen i Stockholm.

– Ja, det har kommit nya anmälningar från Lotteriinspektionen. Också från privatpersoner som har blivit drabbade av de här spelen. Just nu håller jag på att sammanställa anmälningarna.

Det har snart gått ett år sedan den första polisanmälan mot företaget gjordes. Varför tar det sådan tid?

– Det är det ett komplext ärende. Man måste ta reda på om spelet bedrivs i Sverige och sedan försöka hitta pengaflödet. Vart pengarna tar vägen. Hur mycket som kommer in och om det är något som betalas ut.

För ett år sedan började personer höra av sig till Konsumentverket och Lotteriinspektionen för att de upplevde att de ofrivilligt hade ingått ett avtal om en prenumeration av lotter. Säljarna uppgavs ha lockat med garanterade vinster i ett lotteri med 10 miljoner i potten.

Kunderna klagade nu på att de utlovade vinsterna uteblev - men räkningarna fortsatte att komma. Och det var nu svårt att få stopp på prenumerationen.

Nordiska spel som står bakom telefonförsäljningen av lotterier som hetat Garantispelet, Europaspel, Superspelet och nu senast Supervinsten. Alla fyra spelen har polisanmälts av både Lotteriinspektionen och av privatpersoner. Nordiska spel är vinstdrivande vilket strider mot lotterilagen.

Ekot har sökt Nordiska spel för en bandad intervju men de väljer att endast att besvara frågor skriftligt på e-post.

På frågan om hur många som var utvalda till Nordiska Spels Sverigefinal förra sommaren, så får vi svaret att det är konfidentiell information.

På frågan, vilka som vann i lotteriet om de 10 miljonerna, förra sommaren svarar de att ett fåtal av vinnarna redovisas i form av nummer på deras hemsida.

Ekot har tagit del av Nordiska spels interna utbildningsmaterial med flera autentiska säljsamtal:

– Europaspelet har valt ut ett fåtal som exklusivt kommer att få delta i vår stora Sverigefinal. Du kommer att få vara med och dela på hela vår jackpott som ligger på 10 miljoner kronor. Det betyder då att du har en garanterad vinst. Och det handlar då inte i slutändan om du kommer att vinna utan hur mycket du kommer att vinna, sägs det i säljsamtalet.

I somras då kostnaden var minst 1 500 kronor, för kunden, för ett tremånadersavtal, hade Nordiska spel lyckats sälja 2000 avtal, uppger Ekots källa. Någon polisutredning har ännu inte påbörjats och kommer att dröja ytterligare enligt polisen.

– Tyvärr så är det så att de här ärendena ibland blir liggande, säger polisinspektör och förundersökningsledare Ulf Höglund.