Malmö/Sverige

Unga kvinnor sextrakasseras inom psykiatrin

1:42 min

Unga kvinnor som vårdas under tvång inom psykiatrin utsätts för trakasserier och sexuella övergrepp av andra patienter. Men övergreppen tas inte alltid på allvar av personalen. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort. 

– Du hade manliga patienter som lurade in kvinnliga patienter på sina rum. Och tar dem på brösten. De blottade sig, det var mycket tafsande och kladdande rent allmänt, säger en tidigare anställd inom psykiatrin i Malmö och som vill vara anonym.

I Malmö har de ansvariga för vården inte velat kommentera uppgifterna.
Enligt de tidigare anställda som Kaliber har pratat med tas inte övergreppen på allvar.

–  Vissa hade samma inställning som jag att det var fel, men många sket ju också i det, säger Tommie Olsson, före detta skötare i Malmö.

Så man lät det hända helt enkelt?

– Ja. Det gjorde man.

Kaliber har gått igenom flera rättsfall där kvinnliga patienter utsatts för övergrepp av andra patienter. Det är fall från Malmö, Sundsvall och Stockholm.

I ett av fallen pågår en rättegång där en manlig patient misstänks för att ha våldtagit en 15-årig flicka inne på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP, i Stockholm. Händelsen skedde när två patienter lämnades oövervakade i ett av klinikens tv-rum.

– Ja, det här ska inte inträffa. Spontant skulle jag säga här har ju övervakningen brustit, säger Sten Jacobsson, chefsläkare och ansvarig för patientsäkerheten på kliniken.

På BUP i Stockholm har det skett fler incidenter. I slutet av förra året låste en manlig patient in sig på en toalett med en yngre kvinnlig patient som skulle övervakas. 

– Han följde efter henne och vid ett oövervakat ögonblick och låser in sig med henne på toaletten. Man missade att hon hade en övervakningsgrad 3. Det måste jag säga är vårt fel. Där har vi gjort fel, säger en anställd som vill vara anonym.