Grästorpsskola inför mobilförbud

0:59 min

Från och med nästa måndag kommer det vara förbjudet för elever att använda mobiltelefoner på Nya Centralskolan i Grästorp.

Reglerna som satts upp har inte funkat, så när eleverna på Nya Centralskolan kommer tillbaka efter sportlovet, får de antingen lägga telefonen i skåpet eller lämna den hemma.

Enligt personalen på skolan har användningen av mobiltelefoner gradvis har ökat till en nivå som allvarligt stör studieron. Telefonerna används under lektionerna och på rasterna går majoriteten av eleverna inte ut utan stannar inomhus för att använda telefonen.

– Skolan ska ge alla rätt förutsättningar att lära sig så mycket som möjligt, forskningen säger att ”studiero är A och O”. Är mobiltelefonerna ett orosmoment som påverkar undervisningen så måste vi ta itu med problemet och inte bara rycka på axlarna, säger Gabriel Hukvist, rektor på Nya Centralskolan, i ett pressmeddelande.

I ett brev till barnens föräldrar skriver han och den andra rektorn Åsa Fouganthine att en del elever upplevs som närmast beroende av sin telefon och att de blir aggresiva vid tillrättavisning.  

På nya Centralskolan går det elever i årskurs 4-9. Förbudet börjar alltså gälla om en vecka.

– Jag ser inget konstigt med detta som rektor alls, tvärtom så hade jag uppskattat detta om mina barn gick på Nya Centralskolan. Regler finns överallt och kommer alltid att finnas, säger Gabriel Hukvist.