Hälften vill byta jobb – men få har möjligheten

1:17 min

Hälften av alla tjänstemän som är mitt i livet vill byta jobb eller byta yrke. Det visar en undersökning som TCO gjort. Samtidigt tycker fyra av fem att det finns hinder, bland annat när det gäller utbildning.

En som har redan har tagit steget är Charlotte Odeborn. Hon tycker inte längre att det är roligt att göra reklamfilm.

– Nej det tycker jag inte. Världen blir inte bättre av fler rakhyvlar. Den blir sämre.

Charlotte Odeborn jobbade i 20 år på en reklambyrå. Nu har hon bytt reklamfilmer, kundmöten och budgetar mot stetoskop och blodtrycksmanschett. Vid 44-års ålder utbildar hon sig till sjuksköterska.

Bakom det låg bland annat flera tillfällen när vänner och anhöriga behövde hjälp, och tog emot hjälp, av vården.

– Jag tänkte att "wow, får jag jobba med det här". Ett yrke där jag vet att jag gör skillnad, att jag gör någonting bra.

Hon är inte ensam. Hälften av alla TCO-medlemmar mellan 30 och 55 år vill byta jobb eller yrke. Eva Nordmark som är ordförande i TCO tycker att det är bra.

– Det är positivt för arbetslivet och det är positivt för Sverige, eftersom vi ska konkurrera med hög kunskap.

Det handlar också om att yrken förändras, och kräver mer kunskap. Enligt TCO försvinner det 450 000 jobb årligen, samtidigt som det tillkommer lika många jobb. För att följa med den omvandlingen av arbetslivet kan det behövas utbildning och ny kompetens.

– Det kan handla om en polis som kanske behöver bättre kunskap för att hantera brottslighet på nätet. Det kan handla om sjuksköterskan som måste bygga på med IT-kunskap och ledarskap för att jobba med digital hälsa.

Men enligt TCO är universiteten och högskolor dåliga på att erbjuda den sortens vidareutbildningar.

– Det regeringen behöver göra är bland annat att ge universiteten ett omställningsuppdrag, så att man anpassar utbildningarna till de yrkesverksammas behov.

TCO vill också se över hur studielån och ekonomi kan anpassas för den som vidareutbildar sig. Men kan räkna på annat än pengar.

– Jag får kanske inte samma lön rent klirr-mässigt. Men jag får en helt annan livskvalitet. Jag får tillfälle att vara tillsammans med mina barn och med min man. Och jag tror att få säger på sin dödsbädd, ”jag önskar att jag hade tjänat mer pengar”, säger Charlotte Odeborn.