Slovenien skärper gränskontrollerna

2:18 min

Slovenien är nu nästa land i EU att införa striktare regler för flyktingar på väg norrut i Europa. I går meddelade landets regering att begränsningarna beror på Österrikes tuffare hållning. I dag möts också flera central- och östeuropeiska länder för att diskutera hur man ska hindra flyktingarnas väg genom Europa.

Redan i morse infördes striktare kontroller vid Sloveniens gräns mot Kroatien där den senaste tiden mellan 1 500 och 2 500 flyktingar och migranter passerat dagligen.

En representant för FN:s flyktingorgan UNHCR i Slovenien säger till Ekot att man nu inte bara frågar från vilket land de asylsökande kommer utan också från vilken del av landet.

Den som kommer från till exempel Iraks huvudstad Bagdad är inte längre garanterad att bli insläppt i Slovenien och för alla gäller huvudregeln att man måste ha som mål att söka asyl i antingen Österrike eller Tyskland.

De senaste dagarna har både Tyskland och Österrike börjat stoppa fler vid sina gränser och Sloveniens beslut är en direkt konsekvens av det.

– Vi vill inte bli en flaskhals, sa landets inrikesminister i går.

Sloveniens regering har informerat Kroatien om sitt beslut. Kroatien ska i sin tur ha fört budskapet vidare till Serbien och Makedonien. I en intervju i helgen sade Serbiens utrikesminister Ivica Dacic att om länderna norrut längs flyktingarnas väg i Europa börjar stänga sina gränser kommer Serbien att tvingas göra samma sak.

I dag möts länderna i den så kallade Visegradgruppen; Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien i Tjeckiens huvudstad Prag för att diskutera hur man ska begränsa antalet flyktingar till Europa. Bland annat är länderna redo att hjälpa Makedonien med gränsbevakningen mot Grekland.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare förespråkat ett stängsel mellan Makedonien och Grekland och mellan Bulgarien och Grekland för att hindra flyktingarna.

Samtidigt fortsätter tusentals människor att varje vecka ta den livsfarliga båtvägen från Turkiet till de grekiska öarna. Enligt UNHCR har över 80 000 människor gjort resan under årets första sex veckor. 91 procent kommer från krigsdrabbade länder som Syrien, Afghanistan och Irak. Var tredje flykting är ett barn. Hittills i år har över 400 drunknat i Egeiska havet.

Grekland har kritiserats för att inte göra tillräckligt mycket för att minska antalet asylsökande på väg upp genom Europa. Frågan kommer att vara en av de viktigaste på det EU-toppmöte som ska hållas i slutet av den här veckan.