Ystad

Forntiden ljuder i Ystad i sommar

3:42 min

Från juni kommer Europas forntid att ljuda i Ystad. På Klostret i Ystad pågår just nu förberedelser inför premiären av den europeiska vandringsutställningen Archaeomusica.

 

 


 

Archaeomusica är en del av europeiskt forskningsprojekt och tanken var först att utställningen först skulle öppna i Rom, men det blev i Klostret i Ystad, berättar musikarkeologen Cajsa S Lund.

– När Rom sa 'Oj, vi blir inte färdiga' så sa Klostret, 'Vi tar vernissagen', så det blir så att säga Europapremiär i Gråbrödraklostret, säger hon.

Cajsa S Lund har ägnat sig åt musikarkeologi sedan 1970-talet och är svensk representant i ett femårigt europeiskt musikarkeologiskt forskningsprojekt som kallas EMAP. Sju länder deltar där och vandringsutställningen är en del i EU-projektet, i Ystad med samarbetspartern Musik i Syd.

Inför utställningen har hantverkare tillverkat repliker av hundratals föremål repliker och rekonstruktioner av exempelvis antika lyror, blåsinstrument från Pompeji eller det som kanske är en neandertalflöjt. Föremålen ska först fraktas från olika håll i Europa till Florens, där utställningen sätts samman av EMAP:s designer.

– Sedan i slutet av maj ska den forslas till Ystad och byggas upp, säger Cajsa S Lund.

Hon visar upp ett av föremålen som ska visas på utställningen, ett stort oxhorn med bronsdelar, som är en replik av Barvaluren, ett fynd från järnåldern som hittades i en mosse i Eskilstunatrakten.

– Det har varit dyrt, det är brons, så det här har ägts antingen av en förmögen person, en förmögen familj, eller ett förmöget samhälle, säger Cajsa S Lund, som tänker sig att ungefär så här kunde guden Heimdalls Gjallarhorn sett ut i sagorna.

Förutom föremål blir det även konserter och verksamhet riktad till skolbarn under utställningen. Man ska också kunna prova själv med hjälp av ett 60-tal "hands on-instrument" som instrumentmakaren Åke Egevad från Kristianstad har tillverkat.

–Flöjter, visselpipor, rassel, skrapare, musikbågar, trälurar - de får både barn och vuxna prova så mycket man vill och får då på något sätt en närkontakt med forntida fynd av ljudinstrument, säger Cajsa S Lund.

Vad är det framför allt, tycker du, som ni vill förmedla till besökarna med den här utställningen?

– Att visa Europas äldsta musikhistoria och att visa att instrumenten är egentligen likadana, vare sig vi befinner oss i nordligaste Norge eller långt söderut i något Medelhavsland eller på Cypern. Det är bara det att lyran i det antika samhället såg lite annorlunda ut än vikingarnas lyra; form, design, material skiftar. I antiken kunde man ta ett sköldpaddskal, vikingarna fick ta och bygga en träbox istället, det är samma instrument men de ser lite olika ut, säger Cajsa S Lund.