P1-MORGON TISDAG 16 FEBRUARI

Företag ger falska lotto-vinstgarantier

12 min

Tusentals svenskar luras årligen att satsa pengar på lotterier med löften om att dra hem storkovan. Det rör sig om ett företag som bedriver telefonförsäljning under olika namn och garanterar vinster, men någon vinnare eller någon vinst redovisas aldrig. Reportage av Maria Repitsch. Hör också samtal med Marcus Aronsson, samordnare av olagligt spel på Lotteriinspektionen.

- Ja, hallå det var från Europaspelet. Ja. Och allt står rätt till med dig? Ja, jag ska in på möte nu. Vad tänkte du på? Jag ringer med lite goda nyheter. Vad då för nyheter? Du var med i en undersökning på nätet för en tid sedan. Och genom det så har du faktiskt blivit utlottad till att få vara med i vår stora Sverigefinal. Det innebär att du och ett fåtal andra finalister kommer att få vara med och dela på hela vår jackpott på 10 miljoner kronor.

Så lät ett av samtalen då en säljare från Nordiska Spel sålde lotter för Europaspel i somras.

Före det hette spelet Garantispelet, i höstas hette lotteriet Superspelet och idag agera man Supervinsten. Alla spelen har polisanmälts av Lotteriinspektionen för att företaget saknar svenskt tillstånd men också av flera privatpersoner som tycker sig ha blivit lurade.

Ekot har sökt Nordiska spel för en intervju men de väljer att svara skriftligt på e-post på de frågor vi har. På frågan om hur många som kom med i Sverigefinalen, så får vi svaret att det är - Konfidentiell information. På frågan om vilka som vann i lotteriet om de 10 miljonerna, så svarar man att de redovisar ett fåtal av sina kunder i form av nummer på hemsidan.

Nordiska spel är vinstdrivande vilket strider mot lotterilagen. Nordiska spel hävdar att de inte har verksamhet i Sverige och därför inte behöver svenskt tillstånd - men tillsynsmyndigheten anser motsatsen.

Men trots att allt fler polisanmäler företaget så leder anmälningarna inte till några åtgärder hos polisen, säger Ulf Höglund, polisinspektör vid sektionen för grova brott vid Citypolisen i Stockholm, som också tagit del av polisanmälningar mot företaget.

- Just nu håller jag på att sammanställa anmälningarna. Det har snart gått ett år sedan den första polisanmälan mot företaget gjordes. Det har snart gått ett år sedan första anmälan kom in mot företaget. Varför tar det sådan tid? Dels är det ett komplext ärende. Dels för de personer som kan misstänkas. Om måste ta reda på om spelet bedrivs i Sverige, och sedan försöka hitta pengaflödet. Vi vet inte vart pengarna tar vägen. Hur mycket som kommer in och om det är något som tas ut.

Ekot har tagit del av ett stort antal bandade säljsamtal. Vi har också tagit del av de manus som säljarna använde vid telefonförsäljningen i somras.

I de inleder säljarna samtalen med att gratulera personerna till en finalplats till ett miljonlotteri med 10 miljoner i potten.

- Med de andra finalisterna och dela på hela våran jackpott som ligger på 10 miljoner kronor. Så jag får gratulera till finalplatsen.

Man hänvisar till att personerna har deltagit i en undersökning, vilket inte stämmer.

- Du var med i några undersökningar för några månader sedan då du svarade på lite olika frågor. Kommer du ihåg det?

– Jag ringer med lite glada nyheter angående en undersökning som du deltog i i november.  

Nordiska spel uppger för Ekot idag att listan på personer som man ringer har man köpt. Och att personerna troligen har lämnat sina personuppgifter på någon internetsida för att vinna en dator eller motsvarande.

Telefonförsäljaren använder sig av hamburgarmetoden. Man bakar in en negativ information mellan två positiva. En hamburgare mellan två bröd. Men det är bra ord.

Samtalet toppas med att den uppringda ska få en gåva. Värdecheckar till spa och fallskärmshoppning. Många tror sig höra presentkort och blir därför på gott humör.

Företaget som nämns har haft avtal med Nordiska Spel men det avtalet har upphört uppger företaget för Ekot.

Men nu är det dags att presentera hamburgaren. Men först det är inte frågan om du vinner utan hur mycket du vinner, säger Nordiska Spels telefonförsäljare.

- Det bästa med den här finalplatsen är att det finns något som heter vinstgaranti. Vad sa du? Vinstgaranti? Ja, vet du vad det är? Ja det är väl att man är garanterad pengar. Så frågan om du vinner utan hur mycket du vinner, säger säljaren.

För att få delta i miljonlotteriet så måste det finnas en prenumeration på lotter. I somras skulle den vara på tre månader. Idag har den utökats till fyra månader. Ingen bindningstid men fyra månaders uppsägningstid.

- Den ligger på 499 kronor i månaden. Och det är givetvis helt utan bindningstid. Så det är inga sådana konstigheter.

Som avslutning är det tid för säljsamtalets sista hamburgerbröd. Den serveras med frågan vad den uppringde ska göra med de garanterade vinstpengarna. Kunden blir på humör och drömmer sig bort till varmare länder och i hur barn och barnbarn ska glädja sig år sin del av vinsten.

- Vad hade du gjort men vinstpengarna om du fick en jackpott på låt säga en 500 000 kronor? Jag skulle resa. Och så skulle jag ge mina barn och barnbarn lite av pengarna. Ja, men det var ju generöst. Något favoritresmål? Nej. Till något soligt land kanske. Ja. Ja vad skönt.

I somras då kostnaderna var minst 1500 kronor för ett tremånaders avtal hade Nordiska Spel lyckats sälja 2000 avtal, uppger Ekots källa. Det betyder att Nordiska Spels inkomster efter ett halvår var på drygt en och en halv miljon.

När säljaren har lyckats få igen ett avtal då är det tid för något positivt igen.

Europaspel ska också betala något. Nämligen 10 procent av kundens vinst ska doneras till välgörenhet. Kunden får avgöra till vilken.

Ekot har ringt ett antal välgörenhetsorganisationer som kunderna har valt. Ingen har fått bidrag från spelbolaget.

Bris, Barnens rätt i samhället uppger däremot att flera personer ringt och frågat om donationen betalats in. Svaret från Bris är nej.

Innan säljsamtalet är slut har kunden lämnat alla sina kontaktuppgifter så att Nordiska spel ska kunna skicka sina fakturor.

Och betalningsanmärkningar väntar den som inte betalar framgår det av polisanmälningarna, säger Ulf Höglund polisinspektör.

- Istället har de fått inkassokrav. Kunderna har inte kunnat komma i kontakt med någon för att kunna säga upp abonnemanget. Det är oklart om det finns något lotteri överhuvudtaget, eller om det är ett rent bedrägeri.

Sedan förra året då den första polisanmälan gjordes mot Nordiska spel så har telefonförsäljningen flyttat från Sverige till Spanien. Namn och telefonnummer till ägarna på hemsidan har raderats. Och ägaren till hemsidan är inte längre spårbar. Det är detaljer som kommer att försvåra polisutredningen.

Klagomålen från personer som känner sig lurade de fortsätter att strömma in till Konsumentverket och Lotteriinspektionen. Och Nordiska spel är inne på sitt andra år med att locka nya kunder till sina fantasivinster.

- Du tillsammans med de andra finalisterna kommer att få dela på 10 miljoner kronor.

- Det är nämligen så att vi på Europaspel lottat ut platser till vår Sverigefinal. Och du tillsammans med de andra finalisterna kommer att få dela på 10 miljoner kronor.

- Och du är en av de som gått vidare till vår Sverigefinal. Så jag vill börja med att gratulera. Du och de andra finalisterna har en jackpott på 10 miljoner som kommer att fördelas på er.