Fröken Julie i knivdådens Israel

2:49 min

Knivattackerna i Israel fortsätter, och nu har de hunnit bli föremål för konstnärlig gestaltning. Det är den världskände israeliske dramatikern Joshua Sobol som just lagt sista handen vid en ny pjäs som kommer att sättas upp i sommar och som handlar om två skådespelare - en israel och en palestinier - som repeterar Strindbergs Fröken Julie.

– Den bygger på Fröken Julie men är överförd till den Israelisk-palestinska situationen, berättar Joshua Sobol.

Pjäsen, en tragedi, heter Sista Akten och handlar om en israelisk judisk kvinnlig skådespelare som vill sätta upp Fröken Julie tillsammans med sin manlige palestinske kollega. De repeterar hemma hos henne, men repetitionerna missuppfattas av säkerhetstjänsten som meddelar hennes man, mossadagenten, att hans fru har en affär med en potentiell terrorist.

Maken installerar övervakningskameror och dolda mikrofoner och lyssnar till teaterreplikerna mellan Strindbergs fröken jullie och betjänten jean som om det vore verklighet. Och när det är dags för Jean i pjäsen att slakta Förken Julies älskade burfågel, störtar maken in.

Mannen skjuter ihjäl palestiniern, och hans hustru tar vapnet och begår självmord.

Joshua Sobol säger att han inspirerats - eller snarare chockerats - att att skriva pjäsen efter de senaste månadernas knivattacker - där han själv upprörts över den lätthet med vilken israeler skjutit ihjäl palestinska tonårsförövare - t.ex. den 13-åriga flicka som gick till attack med en sax och sköts ihjäl medan hon låg oskadliggjord på marken.

Joshua Sobol hör till den minoritet israeler som ifrågasätter Israels sätt att hantera knivintifadan och nyligen pekades han ut som förrädare av högergruppen Im Tirtzu, som publicerade en lista över intellektuella med vänsterkopplingar. Med på listan fanns också författare som Amos Oz och David Grossman.