Växjö

Växjö Lakers sportchef frias

0:32 min

Växjö tingsrätt friar Henrik Evertsson, sportchef i Växjö Lakers, från anklagelserna om misshandel i samband med klubbens guldfirande förra året. Tingsrättens enhälliga dom slår fast att han handlade i nödvärn.

Klockan 14.00 i dag meddelade Växjö tingsrätt en friande dom i den uppmärksammade rättegången mot Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson.

Han åtalades för misshandel av två unga män under en aprilnatt förra året, när klubben firade sitt första SM-guld.

Åklagaren yrkade på villkorlig dom och samhällstjänst i fallet, men nu friar tingsrätten Henrik Evertsson från alla anklagelser.

Tingsrätten anser att de båda målsägandenas trovärdighet är svag, eftersom deras egna vittnesmål om vad de gjorde under bråket med Henrik Evertsson, inte stämmer överens med de vittnesberättelser tingsrätten bedömer som mest trovärdiga och överensstämmande med varandra.

Rätten bedömer också att målsägandena haft andra avsikter med att kontakta Henrik Evertsson än att be honom betala för en söndrig skjorta.

I ansvarsfrågan konstaterar tingsrätten att Evertsson misshandlat en av målsägandena med flera knytnävslag i ansiktet. Men slår fast att han haft rätt att göra detta inom ramen för nödvärnsrätten, då han befann sig i ett trängt läge och fruktade att han och hans sambo skulle utsättas för misshandel i "ett pågående och överhängande angrepp".

"Vid en sammantagen bedömning finner tingsrätten att det våld som Henrik Evertsson nyttjat inte varit uppenbart oförsvarligt”, skriver tingsrätten i domen. 

– Självklart så hade vi förväntat oss en friande dom. Däremot tar vi avstånd från den här typen av handling, säger Stefan Hörberg, vd för Växjö Lakers

Tror du att den här har skadat klubben?

– Det är Henrik som privatperson som har varit i rättegången, och vi har fullt förtroende för honom som sportchef.