Lurade av spelföretaget Nordiska spel

3:09 min

Nordiska spel lovar garanterade vinster i ett miljonlotteri och värdecheckar till ett företag som man saknar avtal med.

Så luras säljarna: Här är knepen de använder

– Vi fick under januari 2015 in ett tips angående prenumerationslotteri och då började vi titta på detta och kunde då koppla de olika lotterierna som drivs av Nordiska spels att det finns svenska bolag bakom dem, säger Marcus Aronsson samordnare av olagligt spel på Lotteriinspektionen.

Nordiska spel har ett antal namn på lotterier som alla är identiska. De erbjuder en garanterad vinst i ett lotteri där det ligger 10 miljoner i potten. För att delta kostar det minst femhundra kronor för en månad och man måste idag delat i minst fyra månader. De vänder sig till svenska konsumenter, uppger Ekots källa. 

Nordiska spel ställer inte upp på en bandad intervju, utan hänvisar till att man vill ha frågor skriftligt per e-post.

Konsumentverket, polisen och Lotteriinspektionen har sammantaget tagit emot ett par tusen klagomål från personer som känner sig lurade av  spelföretaget Nordiska spel. 

Ulf Höglund, polisinspektör och förundersökningsledare för sektionen för grova brott vid Citypolisen i Stockholm är skeptisk till att det verkligen är ett lotteri. 

– Det är oklart om det finns något lotteri överhuvudtaget eller om det är ett rent bedrägeri.

Nordiska spel som saknar tillstånd för att bedriva lotteri i Sverige, säger att de inte har något lotteri i Sverige. De säger att bolaget är etablerat i Costa Rica. Men var företagets kundtjänst finns är lite oklart, när vi ringde kundtjänst och ställde frågan.

– Jag sitter i Costa Rica, säger personen hos kundtjänsten. 

Sitter du i Stockholm?

– Nej inte i Stockholm. Vi har kontor i Costa Rica och Barcelona.

Ja, men var är du någonstans just nu?

– Jag är i Barcelona.

Du sa att du var i Costa Rica, nyss.

– Ja, förlåt, jag menade Barcelona, säger en av de anställa vid kundtjänsten när Ekot ringer.

Förra sommaren hade Nordiska Spel lyckats sälja 2 000 lotteriprenumerationer genom att ringa upp personer och säga att de var utvalda till en Sverigefinal med 10 miljoner i potten. Men hur många personer de var, det är konfidentiell information får Ekot veta när vi frågar. Ekot får inte heller veta vilka vinnarna var till de utlovade 10 miljonerna. 

Alla uppringa kunder har också blivit erbjuda värdecheckar på 1 900 kronor till valfria aktiviteter som anordnas av företaget upplevelse.com. Det är bland annat till aktiviteter som spa och fallskärmshoppning. 

– Våran största samarbetspartner som heter Upplevelse.com har varit med och sponsrat oss i det här lotteriet. Då handlar det om spa-paket som exempel så de har gått in och ger alla våra finalister en värdecheck på 1 900 kronor, säger en av säljarna på Nordiska spel i ett bandat säljsamtal som Ekot har fått tillgång till.

Men när Ekot ringer upp upplevelseföretagets vd, Arvid Andrén, så säger han att det aldrig har funnits några värdechecker. De har istället erbjudit rabatter på 10-15 procent på aktiviteter.

Men deras avtal med Nordiska spel har upphört sedan ett halvår. Men loggan till upplevelse.com används fortsatt på Nordiska spels hemsida.

Och personer ringer fortsatt till hans företag  för att få ta del av de utlovade värdecheckarna.

– Nordiska spel missbrukar vårat varumärke, och utnyttjar det. Vi känner oss väldigt utnyttjade, säger, Arvid Andrén vd på upplevelseföretaget.