Köttbranschen griper in mot felmärkning

1:25 min

Efter misstankarna kring omfattande fusk med märkning av kött tar nu branschen eget initiativ för att förbättra kontrollerna. Inom kort ska en databas byggas upp med information om bland annat köttets ursprung.

Bakom initiativet står organisationen Svenska Köttföretagen där Hans Agné är vd.

– Om man tittar på de kontrollsystem som finns idag på kött i butikerna så tycker vi det tas alldeles för få prover och görs för få analyser av det.

Branschorganisationen tänker med hjälp av stickprover avgöra om exempelvis en biff som säljs i en butik verkligen som utlovat kommer från en svensk gård. En helt ny databas ska alltså byggas upp och allt börja fungera inom några få månader.

– Om allt nu går bra med vår pilotstudie så är vi redo redan innan sommaren att börja med den här typen av stickprover, säger Hans Agné.

– Men återigen, då är det ju bara stickprover. Du talar om att man måste göra det på mycket bredare front?

– Vi kommer när vi nu har tekniken, anpassad för svenska förhållanden, att se hur vi kan skapa en tillgänglighet för övriga i branschen att också nyttja systemet.

Även från myndighetshåll görs nu försök att strama åt kontrollen av fusk med märkning. Något som tidigare knappt uppmärksammats alls i kontrollerna. Men efter tre åtalsanmälningar i fjol finns nu också misstankar mot nya företag säger Louise Nyholm som är statsinspektör vid Livsmedelsverket:

– Ja, vi har sådana misstankar mot företag, ett par skulle jag säga. Men det är ju för att vi har börjat jobba med det här. Nu kommer vi att hitta flera, det är jag övertygad om. För att vi har börjat leta.