Flyktingkrisen

Kärleksinvandring får vänta på grund av flyktingvåg

3:07 min

Personer som förälskar sig utomlands och vill få sin partner till Sverige får vänta allt länge. Väntan på uppehållstillstånd kan ta mer än två år. Ett av de drabbade paren är Anders Backman och hans fru Irene Castillo från Bolivia.

Och tiden som personer som väntar på kärleksinvandring ökar hela tiden. De senaste två åren har väntetiden mer än fördubblats för vissa grupper. När det exempelvis gäller gruppen nyetablerad anknytning var medianväntetiden 153 dagar 2013. Det har ökat till 378 dagar förra året.

Anders Backman, som ursprungligen kommer från Rödön, är en av de drabbade.

Han träffade sin fru, som kommer från Bolivia, 2009 när båda arbetade i Norge. De gifte sig och fick ett barn i Norge. Senare bodde de ett tag i Bolivia och fick ytterligare ett barn.

Men förra året bestämde de sig för att bosätta sig i Sverige och Stockholm. Då startade också problemen. Av Migrationsverket fick de först beskedet att Irene Castillo skulle söka från Bolivia. Beskedet var att de kunde få vänta omkring 14 månader. Det var inte aktuellt att familjen skulle vara splittrade så länge. 

I stället sökte de och fick turistvisum. Och i november förra året sökte de uppehållstillstånd för Irene Castillo. Från början var beskedet från Migrationsverket att de skulle få komma på en intervju i februari, mars i år. Och det tyckte de var ok.

–  För några veckor sedan hörde jag av mig till Migrationsverket för att ge dem vår nya adress. Då berättade de för mig att det kommer ta minst ett år innan vi blir kallade på den här intervjun, berättar Anders Backman.

Ett år är mycket. Eftersom Irene Castillo inte har uppehållstillstånd och ett personnummer kan hon inte arbeta. Hon finns heller inte med i exempelvis sjukförsäkringssystemet. Och eftersom hon inte har uppehållstillstånd vågar hon inte åka hem och hälsa på sina föräldrar i Bolivia med risken att inte tillåtas återvända.

– Det är klart att vi är oroliga.

Han är inte ensam. Hos Migrationsverket finns drygt 53 000 personer i kön. Det är allt från personer som väntar på att få sin adoption godkänd till de som vill ta hit sina släktingar. Störst är gruppen med nyetablerad anknytning - kärleksinvandring - med drygt 26 000 personer.

Att man är gift och har barn spelar ingen roll. Anders Backman är kritisk till att de överhuvudtaget måste gå på en intervju.

– Hon är registrerad som min fru. Hon står som förälder till våra två svenska barn. Jag vet inte vad en intervju ska fylla för syfte, säger han.

Har du förståelse för att man vill undvika skenäktenskap?

– Ja, men stoppar det här det?

P4 Jämtland har försökt att få en intervju med någon på Migrationsverket utan att lyckas. Men presstjänsten säger att höstens våg av människor som söker skydd i Sverige har varit så stor att det har varit prioriterat det. De har haft fullt upp med att undvika att folk ska sova på gatorna. Personer som arbetar med kärleksinvandring har i stället fått arbeta med att ta hand om människor på flykt.

Anders Backman har förståelse för att det tar resurser. Men det är en liten tröst:

– Det är inte acceptabelt att behandla folk så.