Svenska diplomater nekas inträde till Gaza

2:05 min

Sedan ett år tillbaka hindrar Israel svenska diplomater från att komma in i Gaza. Diplomaterna kan varken besöka svenska biståndsprojekt i Gaza, eller på plats skaffa sig en bild av situationen på den krigssargade och tättbefolkade landremsan.

Israel har inte lämnat någon officiell förklaring till varför just svenska diplomater inte beviljas tillstånd, men talesmannen för Israeliska UD kommer med flera olika förklaringar när vår korrespondent ställer frågan:

– De är inte portade från att besöka Gaza, säger Emmanuel Nachshon på Israeliska UD. Ibland finns det objektiva omständigheter att vägra dem inresa, Gaza är farligt, säger han.

För att komma in i Gasa måste utländska diplomater och organisationer ha tillstånd från Israel och sen ett år tillbaka har Sverige särbehandlats, svenska diplomater får inte detta tillstånd, något som tolkats som en reaktion på Sveriges erkännande av staten Palestina.

Sverige har stora biståndsprojekt i Gaza, bland annat via FN men också direkt stöd till människorättsorganisationer och verksamhet för barn, som läskunnighetsprojekt.

Emmanuel Nachshon säger att det Israel vill förhindra är att Hamas utnyttjar svenska diplomatbesök i propagandasyfte - genom att låta sig fotograferas tillsammans med europeiska diplomater.
– Besöken utnyttjas och manipuleras av Hamas,  säger Emmanuel Nachshon och fortsätter:

– Israel kan inte veta om svenska diplomater planerar möten med Hamas.

Även om alla vet att det skulle leda till en diplomatisk skandal om svenska diplomater lät sig fotograferas tillsammans med Hamasledare, så är det ingen garanti efter de skandalösa uttalanden som kommit från Sveriges håll på senare tid, säger talesmannen för Israeliska UD och syftar på Margot Wallströms kritik av Israel.