Nevs satsar på transportbilar i Kina

1:08 min

Nevs blir delägare i en fordonstillverkare i Kina, som bygger en el-minivan.

Nevs kommer att bli delägare i den kinesiska fordontillverkaren New Long Ma, som bygger en el-minivan. Företaget bildades 1997 och sålde förra året runt 12 000 sådana elfordon.

De senaste tre åren har det kinesiska företaget satsat flera miljarder kronor på att bygga en helt ny fabrik i södra Kina. 

Enligt Nevs vd Mattias Bergman är avtalet viktigt för Trollhättan, även om ingen tillverkning ska ske där.

– De här bilarna kommer inte att produceras i Trollhättan. Däremot kommer våra ingenjörer och personer med kompetens från produktion vara med och stötta New Long Ma i förbättring av produkter och förbättring av produktionsprocesser, säger Bergman till P4 Väst.

Blir det fler jobb i Trollhättan?

– Vi kommer att stödja den här fabriken. Så i management och vissa andra funktioner kan det bli nyanställningar. Men det kommer inte påverka i det stora hela, säger Bergman.

Köpet gör att Nevs kommer att ha två fabriker i Kina i framtiden, just nu byggs även en fabrik i hamnstaden Tianjin.

– Det vi kommer att kunna göra innan Tianjin-fabriken är klar och kan leverera vår 9-3-elbil så kommer vi kunna leverera de här elektriska minivanen till den kinesiska marknaden. Det är det som gör att vi får intäkter från den kinesiska marknaden ett år tidigare, säger Bergman.

Företaget tillverkar en el-minivan, som är den tredje mest sålda el-minivanen i Kina, skriver Nevs i ett pressmeddelande.

– Avtalet breddar vår produktportfölj med ytterligare en fordonstyp som bidrar till vår vision om hållbara transportlösningar. Avtalet är av stor strategisk betydelse för genomförandet av vår affärsplan och kommer att påskynda vårt inträde på den kinesiska marknaden, säger Kai Johan Jiang, ordförande Nevs i ett pressmeddelande.

Nevs har skrivit ett ramavtal om att bli delägare till 50 procent av aktierna.