Kina placerar luftvärnsrobotar på omstridd ö

2:02 min

Kina har placerat luftvärnsrobotar på en omstridd ö i Sydkinesiska sjön, enligt uppgifter från USA och Taiwan. Kinesiska myndigheter har inte velat kommentera vad som finns på ön, som är en källa till militär spänning i hela regionen.

Samtidigt som en nykomponerad march marknadsför den kinesiska militärens nya strategiska och högteknologiska robotdivision, sägs satellitbilder avslöja ytterligare upprustning i Sydkinesiska sjön.

På bilderna syns ett antal av vad som kan vara luftvärnsrobotar på ön, som kallas Woody Island på engelska och Yongxing på kinesiska och hör till den omstridda ögruppen Paracel i Sydkinesiska sjön. Föremålen ska inte finnas på tidigare bilder från början av februari.

En militär källa i USA ska ha bekräftat att bilderna tycks visa att Kina placerat luftvärnsrobotar på ön, enligt nyhetsbyrån Reuters. Taiwanesiska försvarsdepartementet kunde inte säga vare sig när vapnen skulle ha placerats ut eller hur många det finns, men hävdar att de kan utgöra ett hot mot både militära och civila flygplan.

Kina och USA har en pågående konflikt i Sydkinesiska sjön, där flera länder gör anspråk på öar och rev. Under hösten och vintern 2015 provocerades den kinesiska militären av att USA patrullerade vatten nära en av öarna. Samtidigt upprördes flera av Kinas grannländer och USA över vad som verkade vara en första kinesisk flygvapenövning på ön Yongxing.

Kina har byggt upp både konstgjorda öar och utrustning som landningsbanor och fyrar i området de senaste åren.

Redan 2012 grundade den kinesiska regeringen en stad på ön Yongxing. Den nyanlagda staden Sansha saknar färskvatten och har få invånare men utgör bas för en civil administration som ska styra över den region av rev och atoller i Sydkinesiska sjön som Kina hävdar rätten till.

Kinas officiella militärbudget har länge växt med omkring en tiondel om året, samtidigt som militären håller på att organiseras om för att bli mer högteknologiskt samtidigt som antalet soldater minskas.

Det kinesiska utrikesdepartementet kunde idag inte berätta några detaljer om de observerade luftvärnsrobotarna, men vapen som förekommer ska endast ha placerats ut i försvarssyfte, enligt talesmannen Hong Lei.