Tima, 10, blev petad ur fotbollslaget för att han inte pratade svenska

1:42 min

Tima fick vara med i fotbollslaget i Haninge i en månad innan ledaren petade honom genom ett sms. Det fanns ingen plats i laget för Tima om han inte pratade svenska, stod det.

Tima, 10, flyttade till Sverige från Lettland i somras. Han började spela fotboll i IFK Haninges pojklag med andra 10-åringar.

– Han brukade gå förbi och se andra spela, så då fick han börja, säger hans mamma Kristina.

Blev petad i ett sms

När Timas provmånad i laget var över fick hans föräldrar ett sms från lagets ledare. Tima var tvungen att sluta eftersom att han inte kunde svenska.

– Jag blev ledsen. Jag förstod att jag skulle få sitta hemma och göra ingenting, istället för att spela fotboll, säger Tima.

Skolan reagerade starkt

Familjen var på utlandssemester när de fick meddelandet.

– Han blev ledsen och sa att han inte ville åka tillbaka till Sverige, att ingen ville leka med honom där. Och så började han gråta, berättar Timas mamma.

Personal på Timas skola reagerade också starkt, bland annat läraren Mohamed Boularbah:

Det jag reagerar starkast på är att man stöter ut någon för att den inte kan svenska språket. Hur ska man då kunna lära sig?

Haninge IFK: "Ett missförstånd"

Haninge IFK säger att det hela är en miss i kommunikationen, och att det handlar om att laget skulle läggas ner.

– Det är en lagledare som har skrivit det. Hon har uttryckt sig fel, det är inget snack om saken. Jag ser över vår policy i klubben, det är inte någonting som vi står för som klubb. Hos oss är alla välkomna, säger IFK Haninges sportchef Omar Moggi.

Eter att det här uppmärksammades har klubben kontaktat Tima om att testa att spela i ett annat lag.

Tima heter egentligen något annat.