Brott och straff

Åklagaren besviken efter friande dom

0:56 min

Att hovrätten friar Hamrafjällets lift AB från ansvar i samband med att en pistör omkom i en lavinolycka är inte förvånande, det anser åklagare Christer B Jarlås.

– Hovrätten för nedre Norrland har ogillat alla arbetsmiljöbrott som kommit i deras väg de senaste åren, säger Christer B Jarlås till P4 Jämtland.

Varför är det så tror du?

– Antingen är vi åklagare väldigt dåliga, men det är lite konstigt för i andra hovrättsområden i södra Sverige blir det fällande domar.

Enligt Christer B Jarlås är det även flera tjänstemän centralt inom åklagarmyndigheten som reagerat på att Hovrätten för nedre Norrland sticker ut i sitt ogillande av alla åtal som rör arbetsmiljöbrott.

– Varför det är så får vi väl se, men det är en komplicerad lagstiftning.

Christer B Jarlås anser att arbetsmiljöbrotten borde lyftas bort från brottsbalken - som man gjorde med miljöbrotten för några år sedan. Istället borde en arbetsmiljöbalk inrättas med straffbestämmelserna i samma lagtext.

– Jag tror att mycket av problematiken ligger i uppdelningen av brottsbalken och arbetsmiljölagen - det blir svårhanterligt för domstolen, säger Christer B Jarlås.


Hamrafjällets lift AB frias från ansvar i samband med att en pistör omkom i en lavinolycka för fyra år sedan.

Hovrätten ändrade idag tingsrättens fällande dom.

Christer B Jarlås är den åklagare som lett förundersökningen och han är besviken

Åklagaren kan själv inte överklaga hovrättens friande dom men Riksåklagaren, RÅ, kan överklaga till Högsta Domstolen.