
Information om pension på utländska språk
Nu kommer de orangea kuverten som innehåller uppgifter om hur mycket pension man har tjänat ihop.
– Vi har faktiskt varit ute och pratat en hel del i olika områden där det bor många människor med invandrarbakgrund och människor som inte har så lätt med svenskan. Så vi har haft med oss människor som pratar andra språk och så pratar vi om vad som är viktigt med pensionen i ganska enkla formuleringar så det inte blir alldeles för komplext såhär i början. Det kan man sätta sig in i senare, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Varje år vid den här tiden skickar Pensionsmyndigheten ut orange kuvert där man kan man se hur mycket pengar man har tjänat ihop till den allmänna pensionen, alltså pensionen som alla som jobbar och betalar skatt i Sverige får. Förutom den finns även tjänstepensionen som nästa alla som arbetar i Sverige har, och den kan du se genom att logga in på hemsidan.
– Sedan kan det vara så att man får något som heter garantipension om man inte har bott här i hela sitt liv, har låga inkomster eller kanske inga inkomster alls under perioder i livet. Den är baserad på bosättning i Sverige. För att få full garantipension behöver man ha bott här i 40 år. Har man inte det så minskar den med antalet år man inte har bott här.
När man får sitt orangea kuvert är det vanligt att man tittar över sin pension. Nu kan man också få hjälp på sitt eget språk hos Pensionsmyndigheten som har en tolkservice på fredagar. Myndigheten hjälper även till med att svara på frågor om utländsk pension, säger Monica Petersson.
– En annan sak jag tänker på att har man pension från det land man kommer ifrån så kan vi hjälpa till med var man ska vända sig när man ska ansöka om pension så småningom. Även om man flyttar hem till det land man kommer ifrån senare i livet så kan det vara bra att meddela sin adress till oss så vi vet var vi ska skicka det orangea kuvertet, säger Monica Petersson, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.