Majoritet av svenskarna emot nyval

2:11 min

En majoritet av svenskarna, 60 procent, vill inte ha nyval före det ordinarie valet 2018. Inte ens bland alliansväljarna finns det stöd för ett extraval. Det visar en mätning som Novus genomfört för Ekot.

Grafik: Så ser allmänheten på nyval


Så här resonerar några personer som Ekot träffade i centrala Stockholm om frågan.

– Ja, som det ser ut nu så undrar jag om det hjälper med ett extraval just nu.

 Och hur tänker du då?

– Jag tänker på att det blir inte majoritet åt andra hållet utan det blir lika hattigt som det är idag.

– Jag tycker att det skulle vara bra eftersom det är så rörigt i Sverige nu, så jag tycker at det vore bra.

– I nuläget ser jag inte att det behövs, men jag kan inte utesluta det.

Det säger Peter Aulin, Anna Tseleki och Ingrid Lorentzon om extraval eller nyval som det också kallas. I Novus mätning säger alltså 60% nej och 30% säger ja till extraval före nästa ordinarie val som ju äger rum hösten 2018.

Bland alliansväljarna finns inte heller stöd för nyval. 55 procent av dem säger nej och 35 procent  säger ja. Bland de rödgröna sympatisörerna säger 85 procent nej och 9 procent ja till nyval.

Inom Moderaterna finns ju en opinion för att försöka fälla regeringen, vilket i förlängingen skulle kunna leda till nyval. Men inte ens bland de moderata väljarna finns en övervikt för att genomföra extraval visar mätningen från Novus. 42 procent säger ja medan 48 procent säger nej.

Sverigedemokraternas väljare avviker kraftigt i frågan om nyval. SD är ju det enda parti som försökt fälla Löfven genom en misstroendeförkaring i riksdagen. Bland partiets sympatisörer är det en klar majoritet, 66 procent som vill ha ett extraval medan 27 procent säger nej.

Bland socialdemokratiska sympatisörer är det 10 procent som vill ha ett extraval medan 83 procent tvärtom säger nej.

Novus har genomfört drygt 1000 intervjuer under förra veckan, och bland de som vill ha ett nyval är främsta argumentet att regeringen har misskött sig. Man vill helt enkelt ha en annan regering. Frågan är komplicerad säger flera som Ekot träffar i centrala Stockholm.

– Ja, skulle vilja svara så här. Ja, gärna ett extraval, men inte nu utan kanske om ett år. Då tror jag att alliansen har hunnit samla ihop sig bättre,  samtidigt så har nog rådande styre hunnit gå ner sig, så att det är ännu mer akut, säger Daniel Wladis.

Bland den majoritet som alltså är emot ett extraval är huvudargumenten att det är onödigt och att regeringen behöver få mer tid.

– Ja, ingen hinner ju ändra någonting på den tid som är kvar till nästa val. Det är för kort tid för att göra någonting. Man behöver fyra år för att få ordning på det här, säger Ulf Wallin som Ekot träffar i centrala Stockholm.