Kvinnoförbund fördömer radaraffär - "ett brott mot svenska åtaganden"

1:54 min

Saabs affär med Förenade Arabemiraten om ett radar- och övervakningssystem, får stark kritik av Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Just den här sortens affärer riskerar att bidra till att kränka kvinnors rättigheter, menar organisationen.

I morgon ska FN:s kommitté för kvinnors rättigheter (CEDAW) granska hur Sverige lever upp till åtagandena inom kvinnokonventionen. Regeringen har lämnat in sin rapport om det egna arbetet, samtidigt som civilsamhällets organisationer har kunnat lämna in skuggrapporter. I en sådan riktar Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) stark kritik mot den svenska vapenexporten.

– Det handlar om att vi anser att den svenska vapenexporten utgör ett brott mot de åtaganden som Sverige har inom kvinnokonventionen. Vapnen som vi exporterar riskerar att bidra till genusrelaterat våld och andra kränkningar av kvinnors rättigheter, säger Malin Nilsson, generalsekreterare på IKFF.

Det var förra året som Saab tecknade ett avtal med Förenade Arabemiraten om en ny version av det luftburna radar- och övervakningssystemet Erieye. Systemet används bland annat för att spåra mål i luft, vatten och på land. Förenade Arabemiraten ingår i den Saudiledda koalitionen som bedriver flygbombningar mot Huthirebellerna i Jemen och en FN-rapport från i fjol slog fast att 93 procent av de som skadats eller dödats i dessa flygbombningar var civila. 

– Kvinnor i Jemen har blivit tvångsförflyttade, de utsätts för sexuellt våld, trafficking och andra typer av kränkningar. Att exportera vapen till Förenade Arabemiraten dem går inte ihop med en feministisk utrikespolitik, säger Malin Nilsson. 

Under året väntas regeringen komma med ett förslag till ny lag som ska skärpa reglerna kring vapenexport till ickedemokratiska stater. Men trots att regeringen har det övergripande ansvaret för exportkontrollpolitiken, vill utrikesminister Margot Wallström inte ge sin syn på affären, utan hänvisar till myndigheten ISP. Och där vill generaldirektören inte kommentera frågan, så länge prövning pågår.

Allan Widman från Liberalerna satt med i den av riksdagen tillsatta krigsmaterielexportutredningen, också kallad "kexutredningen", som lämnade sina förslag till lagförändringar förra sommaren. Han menar att Saabs affär är en mycket svår fråga.

– Det är nog min bedömning att hade utredningens nya regelverk hunnit träda i kraft så hade det nog stoppat den här affären.