Brasiliansk gruvskandal gynnar LKAB

1:39 min

Läget för det hårt pressade statliga gruvbolaget LKAB mildras av gruvolyckan i Brasilien som beskrivs som landets värsta miljökatastrof någonsin.

Det är konkurrenten, pelletstillverkaren Samarcos gruvbrytning som ligger nere efter deras avfallsdamm brast i november och det verkar gynna LKAB, säger marknadschefen Markus Petäjäniemi.

– Järnmalmspellets premien var under stark press under slutet av förra året och den pressen har dämpats och vi har fått en viss återhämtning de senaste veckorna.

Det är 25 miljoner ton årligen av den 130 miljoner ton stora världsmarknaden på järnmalmspellets som försvunnit sen Samarcos produktion gick ner i och med dammolyckan i höstas. Gruvavfallet tog död på fiskbestånd och förorenade en flod som förser miljoner människor med vatten.

Samarco ägs av gruvjättarna brasilianska Vale och det brittisk-australiska BHP Billiton och LKAB framstår i sammanhanget som marginella.

Men den brasilianska konkurrentens produktionsstopp verkar alltså ha en positiv effekt på den särskilda pelletspremie som LKAB och andra producenter får för sina mer lönsamma vindruvstora järnmalmskulor kallad pellets. Till skillnad från den finmalda järnmalmssanden, fines.

Välbehövligt för det hårt pressade svenska gruvföretaget som nu står inför nya stora besparingar, även om Markus Petäjäniemi inte kan säga hur mycket pengar olyckan i Brasilien kan innebära för LKAB.

– Varje krona och varje dollar är ju superviktig i det här läget för vi är ju verkligen på marginalen nu och i en tuff situation.

Men kan man tala om att den enes död är den andres bröd i det här sammanhanget?

– Nej, jag vill inte ta de orden i min mun. Och jag tror inte att det här påverkar den stora bilden på marknaden utan det är mer selektivt på marknaden beroende på var de levererat, avslutar Markus Petäjäniemi.