#GirjasMotStaten

Jägare vill se JK överklaga Girjasdomen

Fyra ideella föreningar i Kiruna har skrivit en skrivelse till justitiekanslern där de uppmanar JK att överklaga domen. 

Skrivelsen är undertecknad av Jägareförbundet Kiruna, Kiruna Jakt- och Fiskevårdsförening, Vinterstadens skoterförening och Kvenlandsförbundet.

Enligt skrivelsen har föreningarna tillsammans cirka 5000 medlemmar. Föreningarna uppmanar nu, på uppdrag av sina medlemmar, att justitiekanslern Anna Skarhed ska överklaga den rubricerade domen som säger att Girjas sameby har rätt att förvalta jakten och fisket i fjällen. Domen kom tredje februari år.

Föreningarna skriver att de ser staten som den självklara förvaltaren av jakt- och fiskerättigheter på statens mark. Och att en statlig förvaltning, som den är i dag, innebär en trygghet för deras medlemmar då de kan fortsätta att utöva sina fritidsintressen med regler och kostnader som är lika för alla. Enligt skrivelsen är en viktig anledning till att man väljer att bosätta sig i en fjällkommun att ha denna trygghet. Det skriver SVT Norrbotten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio