Finnblicken

Mark Levengood om Helsingfors-nostalgi i Soilin seurassa

91 min

Mark Levengood flyttade till Sverige på 1980-talet. Snabbt träffade han Jonas Gardell, de blev förälskade och har nu levt tillsammans i närmare trettio år. Sverige är Marks nya hem sedan länge. Men fortfarande idag drömmer han om Helsingfors gator.

År 1988 flyttade Mark Levengood och Jonas Gardell till Södermalm. Sedan dess har de bott i samma stadsdel. Trettio år har gått och paret är fortfarande gifta.

 

Flera bröllop

Mark Levengood och Jonas Gardell ordnade sin första bröllopsfest år 1988.

– Vi gifte oss första gången år 1988. Det var inte lagligt då ännu, men vi gjorde det ändå. Våra syskon gifte sig och hade roliga fester, så vi tänkte att vi ville göra samma sak. Claire Wickholm var vår vigselförrättare, omkring 120 gäster var på plats i vår lilla lägenhet, vi stod packade som sillar.

Sen kom partnerskapslagen och Mark och Jonas gifte sig igen år 1995.

– Och nu kan man gifta sig på riktigt, så för ett par år sedan gifte vi oss för tredje gången, säger Mark.

Mark tror att den finska mentaliteten kan vara en nyckel till det långa förhållandet.

– Jag vet inte om det är en finsk mentalitet, men jag upplever att det här i Sverige ofta talas om att man ska vara så öppna och inte ha några hemligheter från varandra. Men jag tycker att förhållanden bygger på hemligheter. Man måste alltid kunna överraska varandra, förstås till en viss gräns.


Kanske är det så att när man ser en strand försvinna så känner man sig som lyckligast.


”Hem till Finland”

Marks familj är bosatt i Sverige, här är hans jobb och hans vänner. Ändå upplever han att Finland fortfarande är ett andra hem.

– Jag pratar fortfarande om att jag ska åka hem till Finland. Men när jag väl kommer till Finland märker jag att landet har utvecklats, förändrats. Det är inte samma Finland som jag lämnade.

Under de senaste åren har Mark mer och mer börjat önska att han skulle ha en adress i Finland, i alla fall temporärt.

– Det har blivit mer och mer viktigt för mig, men jag vet inte varför. Ändå vet jag inte om jag någonsin skulle kunna bosätta mig där permanent.


Sjunka in i Helsingfors gator

– Ibland när jag åker över med båten till Finland och jag sitter och äter frukost på båten fylls jag av värme. Vi seglar förbi Sveaborg på den ena sidan och Helsingfors öppnar sig för mig - det är så vackert. Jag får en slags feber, jag blir otålig. Jag måste få sjunka in i Helsingfors, jag måste få sjunka in i min värld. Jag går omkring på Helsingfors gator och jag njuter. Sedan går några dagar, allt blir vanligt igen och jag saknar Sverige, säger Mark.

– Kanske är det så att när man ser en strand försvinna så känner man sig som lyckligast.