Forskare: Nytt att ökat våld i Turkiet spiller över på Sverige

3:52 min

Det är viktigt att man ger stöd till de organisationer som jobbar för fortsatt samexistens mellan kurder och turkar, säger Turkietexperten Paul Levin.

I går sprängdes Turkiska kulturföreningens lokal i Fittja efter att en bomb kastats in genom ett fönster. Lyckligtvis befann sig ingen i lokalen.

Och i helgen skottskadades en man svårt vid en prokurdisk demonstration, även den gången i Fittja. Händelsen föregicks av sammanstötningar mellan de prokurdiska demonstranterna och turkiska nationalister.

På grund av dessa händelser, som skett inom loppet av knappt en vecka, har polisen valt att i dag klassa konflikten mellan turkiska och kurdiska fraktioner som en särskild händelse. Alltså att alla händelser hänger ihop med varandra.

Paul T. Levin, föreståndare för Turkietstudier på Stockholms universitet, säger att om den här eskaleringen i Sverige är kopplad till det upptrappade våldet i Turkiet, är det en ganska ny företeelse.

– Generellt sätt har turkar och kurder i Sverige inte haft några våldsamma konfrontationer. Det har mer skett i exempelvis Tyskland. Om det håller på att ändras, så har det inträffat ganska nyligen. Och det har nog att göra med den ökade polariseringen i Turkiet.

Paul T. Levin fick i dag besök av dialogpolisen, en enhet inom polisen som jobbar förebyggande med samtal mellan olika grupperingar. Att de hör av sig till honom för att få mer kunskap om den turkiska diasporan tycker han visar att Polisen tar händelserna på största allvar.

– Det är viktigt att man ger de organisationer som jobbar för fortsatt samexistens mellan kurder och turkar stöd. Jag är imponerad av dialogpolisens arbete, och ska se om vi kan hjälpas åt för att förebygga framtida konflikter, säger Paul T. Levin.