Umeå

Ägg fraktas 60 mil – säljs som ortens

1:10 min

Ägg från Yttertavle utanför Umeå är inte alltid så lokala som man kan tro. För att klara sina leveranser köper man ibland in ägg från Dalarna som hamnar i kartonger märkta "ortens ägg".

Det är när hönsen gjort sitt och tvingas gå till slakt som det uppstår luckor i produktionen. Då köper man in ägg för att klara av att leverera till butikerna i länet. En del av de äggen hamnar i kartonger märkta ortens ägg, något kan upplevas missvisande för konsumenterna då de fraktats över 60 mil.

Med över 50 000 höns på gården klarar man normalt att vara självförsörjande upp till 95 procent enligt äggproducenten Johnny Lövgren. Med det är inte alltid de kan producera alla storlekar på äggen och då köper man från en samarbetspartner i Dalarna.

– Vi vet ju om i förväg när vi inte kommer att kunna leverera alla storlekar till butik, men då säger vi alltid till butikerna att vi kommer att behöva köpa in under någon vecka, säger Johnny Lövgren.

Nu ska man se över förpackningarna för att undvika missförstånd.  

– Vi kommer att se över texten på förpackningarna så att det inte misstolkas. Även om det allt som oftast är ortens ägg i så kommer vi ta bort texten från de förpackningarna, avslutar Lövgren.