STUDIO ETT FREDAG 19 FEBRUARI

Poliser i norr varnar - klarar inte utvisningarna

15 min

Ett stort antal asylsökande ska utvisas från Sverige i år. Enligt Migrationsverket kan det röra sig om cirka 70 000 personer. Nu larmar poliser i Region Nord att det inte är genomförbart.

Det är polisen som brukar genomför utvisningar av asylsökande som fått avslag på sin ansökan. Men det kommer inte att gå med nuvarande resurser, anser polisfacket i Region Nord, ett område som täcker halva Sverige från Sundsvall i söder till Kiruna i norr.

– Vi har så långa avstånd häruppe. Ska vi utvisa 5000 flyktingar som är Migrationsverkets beräkningar, blir det som att lämna inlandet åt vargarna, säger Jan Johansson, huvudskyddsombud på polisen i Region Nord.

Många asylboenden ligger också i glesbygd där det inte finns poliser, vilket innebär en lång resväg.

Jan Johansson har anmält den situation som väntas komma som ett arbetsmiljöärende och krävt riskbedömningar av polisledningen, men det avvisas av ledningen i region nord.

– Vi har gjort riskbedömningar tidigare, det är svårt att göra det nu innan vi vet hur det blir. Det pågår ett arbete nationellt för att klara av detta, säger Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef i Region Nord.

– Vi har speciella förhållanden i norra Sverige, allt tar längre tid på grund av avstånden. Utredningarna tar också längre tid. Vi ska ha tolk och kan få vänta på det, säger Micael Säll Lindahl.

Micael Säll Lindahl säger också att polisen ska klara detta. Det är dock inte aktuellt med några nya polistjänster.

Enligt Jan Johansson, huvudskyddsombud på polisen i Region Nord, kommer halva arbetstiden att gå till att klara av uppdraget med utvisningarna.

– Vi har redan en ansträngd arbetssituation här uppe och klarar knappt upp det vi ska göra idag, säger Jan Johansson.