Flydde från Syrien till fots - får nu stanna i Sverige

1:33 min

Ahmad Arabi Katbi, som flydde Syrien och gick 200 mil för att komma till Sverige, fick besked efter ett och ett halvt års väntan att han nu får stanna i landet. 

P4 Halland berättade i höstas om Ahmed Arabi Katbi som flydde ett krigshärjat Syrien och gick 200 mil för att komma till Sverige. Han har efter ett och ett halvt års väntat nu fått besked om att han får permanent uppehållstillstånd och får stanna i Sverige. 

– När jag såg brevet så kunde jag inte tro mina ögon. Jag trodde att jag drömde, jag var jätteglad och helt ställd. Jag bara kollade på beskedet och det kändes overkligt, säger Ahmed Arabi Katbi. 

Trots att Ahmed fick vänta i ett och ett halvt år för att få besked om han ska få uppehållstillstånd så har handläggningstiderna hos Migrationsverket blivit något kortare - men fortfarande rör det sig om över 200 dagars väntan på att få besked.

Den väntan har varit svår. Ahmed säger att han haft många sömnlösa nätter för att han varit orolig. Men under den väntetiden har han umgåtts mycket med människor från kulturprojektet Dramalogen i Halmstad.

– Jag har inte kunnat göra någonting, hade svårt att hitta motivation till något för att jag var orolig. Men jag började umgås med folk från dramalogen och spelade teater och det känns bra att vara där, säger Ahmed Arabi Katbi. 

Ahmed känner nu att med ett uppehållstillstånd blir det lättare för honom att börja läsa på sfi och söka jobb. Han säger också att han trivs väldigt bra i Sverige.

– Nu kan mitt liv bara bli bättre, jag vill läsa på sfi, söka jobb och fortsätta vara aktiv hos dramalogen, säger Ahmed.