Clinton och Trump vann i natt

3:39 min

I USA tog republikanen Donald Trump och demokraten Hillary Clinton hem segrarna för sina respektive partier i delstatsvalen i South Carolina och Nevada.

Läs Ekots direktrapport från valnatten

Grafik: Se nattens resultat

Båda två är därmed varsitt steg närmare att nomineras till presidentkandidater i höstens kamp om Vita Huset. Nattens valresultat bjöd på ännu fler vinnare, men också förlorare, rapporterar vår USA-korrespondent Agneta Furvik från South Carolina. 

Den tungt segertippade Donald Trump levde än en gång upp till förväntningarna utan problem. Trump vann den republikanska rösten i South Carolina med mycket stor marginal, liksom han gjorde för knappt två veckor sedan i New Hampshire.

Det återstår visserligen över 40 valomgångar, men det är viktigt att redan nu konstatera att historiskt har samtliga republikaner som segrat i både New Hampshire och South Carolina också till slut säkrat partiets presidentkandidatur.

Trump vann en tredjedel av South Carolinas republikanska röster, en solklar seger. 

Men under de tidiga primärvalen är det också mycket viktigt vem som kommer tvåa och trea, och där blev det i princip dött lopp mellan Marco Rubio och Ted Cruz.

I det extremt konservativa och religiösa South Carolina är det ett bakslag för den lika religiöst konservative Cruz att inte bli klockren tvåa, och istället ett klart framsteg för Rubio att han höll jämna steg med Cruz. 

Rubio är även han både konservativ och religiös, men han försöker samtidigt, till skillnad från den kompromisslöse Cruz, att lansera sig som en mittenkandidat. 

Trots det säkrade Rubio alltså en hel del av de bokstavstrogna kristna republikaner i South Carolina som spåddes rösta på Cruz. 

När delstaten Nevadas demokrater i går röstade om vem de vill se som sitt partis presidentkandidat, vann Hillary Clinton med fem procents marginal över Bernie Sanders. 

Det är viktiga resultat för båda två. Clinton ledde länge mätningarna med uppemot 50 procentenheter, men Sanders knappade in så mycket på slutet att det såg ut att bli dött lopp. 

Därför är det en stor lättnad för Clinton att hon faktiskt ändå vann, samtidigt som det är ett styrkebesked för Sanders att han hämtade in så mycket på slutet.

I Nevada är andelen demokrater med latinamerikansk bakgrund stor, och latinorösterna tycktes i natt mycket jämnt fördelade mellan Sanders och Clinton.

Det är en framgång för Sanders och besvikelse för Clinton, som räknat med att dominera stort bland både latinos och afroamerikanska demokrater.

Nattens största nyhet, om än inte helt överraskande, var egentligen att Jeb Bush slutligen beslöt att avsluta sina försök att bli republikanernas presidentkandidat.

Bush fick knappt åtta procent här i South Carolina och det blev dödsstöten för en sedan länge kantrad kampanj för den kandidat som förra året inledde valrörelsen som segertippad favorit.

Förloraren Bush kan dock öka Marco Rubios chanser att bli en vinnare.

De väljare och de storsponsorer som hittills stöttat Bush går mest sannolikt nu över till Rubio, vilket skulle kunna göra honom till den ende som på allvar kan utmana Donald Trump, i alla fall som det ser ut just nu.

Fortsättning följer förstås.

Redan på tisdag är det dags för Nevadas republikaner att rösta om sitt partis kandidat, medan nästa demokratiska drabbning blir just här i South Carolina, på lördag om en vecka.