American Idiot har flyttat till Stockholm

0:45 min

För ett år sedan hade rockmusikalen American Idiot premiär på Malmö Operas stora scen och fick mycket beröm. Den bygger på det amerikanska punkrockbandet Green Days album med samma namn och nu har Philip Zandéns uppsättning haft premiär på Cirkus i Stockholm.

Det är samma koncept, med bland annat svettig, låg och skramlig dans av Ambra Succi, men vissa av rollerna görs av nytt folk. Viktor Norén (Viktor & the Blood, Sugarplum Fairy och State of Sound) spelar huvudrollen i stället för Bruno Mitsogiannis.

Men helheten, som min kollega David Richter recenserade tidigare, gäller fortfarande. Det är en ösig teaterkonsert - vilket inte behöver vara fel alla gånger. Vi slipper tomma fraser framhasplade av sångare och dansare som är bättre på att just bara sjunga och dansa. American Idiot ägnar 95% av sin tid åt musiken. Bra. Tungt.

Det roliga är att den förra huvudrollsinnehavaren Bruno Mitsogiannis just nu står på Chinateaterns scen i Stockholm i en musikal som också den bygger på en rockgrupps uppgång och fall. Jersey boys som bygger på berättelsen om Four Seasons. Samma kategori - helt annan musik...

Men det här är ju något som kommit stort de senaste decennierna. Jukeboxmusikalerna - även om just American Idiot bygger på ett specifikt album.

Återbruket av kända låtar i ett nytt sammanhang kan antingen handla det om bandet som gjort musiken eller om något helt annat, som Mamma Mia, Top hat eller Crazy for you för att nämna tre Sverigeaktuella musikaler.

Här finns mycket kvar att göra. Det är outtömligt - när kommer musikalen om något som redan är en såpa: Berättelsen om Pink Floyd...