Stor förödelse i Fiji efter cyklon

1:24 min

I natt drabbades Fiji av den värsta cyklonen hittills. Minst fem människor har omkommit men många av landets öar har ännu inte kunnat nås då både elektricitet och telekommunikation är helt avbrutna.

Tyfoner, cykloner och orkaner - vad är skillnaden?

 

Med kraftigt regn och vindbyar på upp emot 90 meter per sekund (325 km/tim) slog cyklonen Winston till i natt mot den fattiga ö-nationen Fijis knappa en miljon innevånare.

Ännu har man inte fått det totala greppet om hur mycket som förstörts i cyklonens spår då många av öarna är helt avskurna på grund av att ovädret slagit ut både el och telefonnätet.  

Fiji består av cirka 300 bebodda öar över ett mycket stort område och det kommer att ta tid att nå alla.

Men från vissa öar har det kommit rapporter som beskriver totalförstörda byar, blockerade vägar och översvämningar. Både Nya Zeeland och Australien har lovat hjälp.

– Vi vet sedan tidigare naturkatastrofer i Söderhavet att ett av de stora problemen är att nå alla öar, så vi erbjuder Fiji den hjälp de behöver, sa Australiens utrikesminister Julie Bishop till medier.

Winston, som klassas som en kategori femcyklon ändrade riktning i allra sista stunden, vilket gjorde att huvudstaden Suva inte drabbades lika hårt som man först befarade.

Undantagstillstånd har utlysts och att alla skolor kommer att hållas stängda i minst en vecka.

Fijis premiärminister skrev i morse på social medier att "Vi, som en nation, måste nu hålla ihop och hjälpa varandra".