Flygstrejk drabbar inrikes- och Finlandsflygningar

0:48 min

Strejken berör SAS-flyg på sträckorna mellan Arlanda och Kalmar, Visby, Åbo och Vasa.


Omkring 340 passagerare har hittills berörts av den flygstrejk som inleddes klockan 7 idag. Konflikten gäller främst löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställda i bemanningsbolaget Global Employer Company som flyger på regionala rutter för SAS räkning.

Enligt SAS är det flygningar till Kalmar, Visby och Vasa i Finland som berörs i nuläget. Passagerarna informeras via SMS eller mail och kommer att bokas om till andra flyg.

– Vi är mycket besvikna på att det nu blir en strejk, men hoppas på en lösning under måndagen, säger Elisabeth Holming-Schiller, tillförordnad vd för Svenska Flygbranschen.

Strejken drabbar inrikes- och Finlandsflygningar.

Striden gäller främst löner och andra villkor för ett 30-tal kabinanställa i bemanningsföretaget GEC. Bolaget hyr ut personal till den brittiska lågprisflygjätten Flybe, som i sin tur anlitas av SAS.

Nästan samtliga kabinanställda är medlemmar i fackförbundet Unionen, som varslat om strejken. Fackets mål är att få GEC att teckna ett kollektivavtal, vilket bolaget och arbetsgivarsidan hittills vägrat att gå med på.

Bryter strejken ut berörs SAS-flyg på sträckorna mellan Arlanda och Kalmar, Visby, Åbo och Vasa. SAS har även hotat att lägga ner ett "stort antal regionallinjer" om konflikten bryter ut.

– Det är inte hållbart att flyga stora flygplan på dessa destinationer, varken miljömässigt eller ekonomiskt. En konflikt drabbar de frekventa resenärernas behov av täta avgångar och det kan också leda till att mindre orter förlorar sin viktiga flyglinje, heter det i ett uttalande från den skandinaviska flygjätten.

Parallellt bråkar även pilotfacket med GEC och Flybe om samma frågor. En övertidsblockad rullade i gång tidigare i veckan och strejk är varslad till på torsdag.

SAS uppfattning är att även samarbetspartner ska ha kollektivavtal, enligt bolagets beskrivning på hemsidan.