Makedonien stänger gränsen mot Grekland

1:52 min

Makedonien har börjat stänga sin gräns mot Grekland för flyktingar. Afghaner tillåts inte längre att passera genom landet för att ta sig till norra Europa och detta kan var början på en helt stängd gräns mot Grekland.

Österrikes beslut i fredags att sätta en högstanivå för antalet asylsökande för i år tycks nu få omedelbara konsekvenser. Både Österrike och Slovenien har meddelat sina grannländer söderut att de inte vill ta emot afghaner, vilket har lett till en dominoeffekt längs med Balkanländerna ner till Grekland. Serbien trycker tillbaka afghanerna, vilket gör att Makedonien gör detsamma.

Ungefär 800 afghanska flyktingar var på söndagskvällen fast på den grekiska sidan om gränsen mellan Makedonien och Grekland och samma öde väntade ytterligare 2750 afghaner på väg i 55 bussar.

Syrier, irakier och afghaner har fram tills nu kunnat lämna Grekland och passera Makedonien och Serbien på sin väg norrut, men förändringarna kommer fort nu när Europa vill stoppa flyktingströmmen

Så sent som i fredags morse sa Makedoniens utrikesminister Nikola Poposki att Makedonien inte skulle stänga sin gräns:

– Vi har skärpt kontrollen, men de från konflikthärdar inklusive Afghanistan får passera.

Makedonien bygger nu snabbt och effektivt höga taggtrådsstängsel mot Grekland.

Österrike har hittills inte nått högstanivån för asylsökande i år, men när det sker, så stängs sannolikt gränsen för flyktingar helt och hållet mot Grekland och grekerna riskerar att bli kvar med hundratusentals behövande människor.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel driver på att Turkiet ska se till att stoppa flyktingarna att ta sig till Grekland, men utrikesministern säger att det vore naivt att tro att strömmen kommer att avta.