Lång väg kvar för Fiji

1:38 min

Cyklonen Winston på Fiji har krävt minst 17 människors liv, men det är en siffra som befaras öka när man nått landets alla öar.

Unicef varnar nu för en hälsokris och många av landets knappa en miljon innevånare har lång svår väg tillbaka till det vanliga livet.

Så som 10-åriga Salacieli som fick ansvaret för sin ettåriga syster när mamma rusade tillbaka till deras hus för att plocka ihop lite kläder samtidigt som vinden växte i styrka.

Mamma sa att hon snart skulle vara tillbaka, berättar Salacieli för Fiji Times.

Storasystern gjorde vad hon kunde för att trösta lillasystern. Men allt eftersom timmarna gick och mamma Tinai inte kom tillbaka så började även Salacieli gråta där de satt i kommunhuset på ön.

Först på morgonen efter kunde grannar ta sig ut för att leta och då fann de mamman död under ett hustak som blåst ner.

Hon är en av de 17 som hittills konstaterats döda efter cyklonen Winston med sina vindstyrkor upp emot 90 meter i sekunden.

Enligt Alice Clemens på Unicef är det många områden som ännu inte nåtts och det kommer att bli problem med att få ut dricksvatten och mat till alla som nu behöver hjälp.

Fiji är ett fattigt land som i stort sett lever på turismen och på det människor själv odlar. Och mycket av grödorna är också förstörda av cyklonen. 

Detta var ett av de värsta oväder som uppmätts på det södra halvklotet och TV-kanalen Fiji One pratade med en man som började med att räkna upp alla tidigare oväder som hans hus lyckats stå emot.

– Det klarade alla men inte Winston säger Jaswan Singh och pekar upp mot den brädhög som är allt som återstår av det som var hans hem.

Nu på morgonen öppnade flygplatsen igen och både Australien och Nya Zeeland har skickat nödhjälp och kommer även att sända dit flygplan och helikoptrar för att kunna nå alla platser i landet.  Hjälporganisationer är också på väg mot Fiji.