Många fjärdeklassare står på skidor för första gången

2:19 min

Kommuner runt om i landet arrangerar för femte året i rad skidspår för att fjärdeklassare ska erbjudas att få prova på en heldag ute i ett skidspår tillsammans med instruktörer.

Stockholms kommun är en av de kommuner som just nu erbjuder in sina elever en heldag i skidspåret.  Och många har i likhet med fjärdeklassaren Emese aldrig stått på skidor förr.

– Jag åker slalom för första gången.

Hur känns det?

– Det känns pirrigt, och det känns som om jag skulle ramla. Men jag har lite koll för att jag sett hur man åker på TV, säger fjärdeklassaren Emese.

På Gärdet i centrala Stockholm har Stockholms stad i samarbete med skidförbundet och sponsorer forslat hit över 4000 kubikmeter snö, för att få snö till en mindre backe och en spår för längdåkning. Idag är det många av eleverna som står på ett par skidor för första gången i sitt liv.

Mats Årjes ordförande för Svenska skidförbundets hoppas att den här den här dagen ska inspirera eleverna också till framtida skidåkning.

– Glädjen att få glida på snö och skidåkningen det är målet. Förhoppningsvis så kanske någon av dem går vidare till en idrottsklubb eller skidklubb, och blir en aktiv skidåkare. Om inte annat så kanske många har upptäckt glädjen att åka skidor för nöjes skull också, säger Svenska skidförbundets ordförande Mats Årjes.

Idag fick fjärdeklassarna sällskap av Prins Daniel som coachade och småpratade med de övriga skidåkarna i spåren. Och prinsen var mycket nöjd med arrangemanget.

– Jag tycker att det är oroligt spännande att få ta del av den här otroligt spännande satsningen, som Alla På Snö innebär. Jag tycker att det är väldigt positivt och viktigt, säger Prins Daniel.

Under de fem år som projektet "Alla På Snö", har arrangerats har uppemot 70.000 fjärdeklassare erbjudits en dag i skidspåret motsvande den som arrangeras på Gärdet i Stockholm idag.

I år är det 38 kommuner, från Laholm till Kiruna, som i samarbete med skidförbundet erbjuder ett tusental fjärdeklassare möjligheten att prova på skidaktiviteter i sällskap med instruktörer.

Och om Svenska skidförbundets ordförande Mats Årjes får som han vill så ska alla Sveriges fjärdeklassare få samma möjlighet i framtiden.

–Målet är att vi ska rulla ut det i alla Sveriges kommuner. Och förhoppningsvis så kan vi få möjlighet att göra det. Det krävs ytterligare lite finansiering vi gör det här både på alpint och längd, säger skidförbundets ordförande.

Det var full far i spåren idag och prins Daniel fick skynda sig för att hänga med.

–Nu ska jag försöka att åka ikapp några barn för att se om de har roligt, och få snacka lite bara och umgås, säger Prins Daniel och skyndar vidare.

Och Ellen och hennes klasskamrater antog dagens utmaning att ta ett stadigt grepp om stavarna och kasta sig ut i skidspåren.

– Det kommer att blir lite svårt, säger Ellen innan hon åker iväg.

– Har du ett stadigt grepp om stavarna. Så. Så där ja. Är du redo?

– Ja. Hej då!

– Hej då, ropar Ellen till oss andra innan hon åker iväg i skidspåret.