Psykiskt sjuka barn får vänta för länge på hjälp

1:16 min

Barn och unga som mår dåligt psykiskt kan få vänta alldeles för länge på att få hjälp av vården. En tjej som Sveriges Radio har pratat med fick vänta i flera år.

Klicka på texten för att läsa mer

En av de som har fått vänta väldigt länge på att få hjälp är Frida. Hon började söka hjälp hos barn o ungdomspsykiatrin redan när hon var 11 år gammal för att hon var deprimerad och hade det jobbigt.
Ändå dröjde det flera år innan nån inom vården förstod att Frida hade ADHD. Så här beskriver hon känslan när hon till slut fick ADHD-diagnosen:

- Jag grät, det var som att allt bara släppte. Det här började när jag var 11-12 år och jag var 22 när jag fick en diagnos. Alltså bara att få nåt hum om vad allt berodde på. Det var så skönt att få en förklaring till varför allt hände i skolan och varför man var missförstådd, säger Frida.

Frida har alltså ADHD, en funktionsnedsättning som kan göra det svårt att koncentrera sig och hänga med i skolan till exempel. Men hon fick vänta väldigt länge på att få sin diagnos så att hon kunde få rätt hjälp av vården.

Landsting ger vård för sent

Det finns särskilda regler om vårdgaranti som säger att barn och unga som mår psykiskt dåligt ska få träffa en läkare inom en månad. Det är de 21 landstingen som sköter vården som har ansvaret för det här, men 8 av landstingen ger vård för sent och misslyckas alltså med att följa vårdgarantin. Det är dåligt, säger Fredrik Malmberg på myndigheten Barnombudsmannen:

- Det är inte okej, det finns många trösklar att ta sig över när man mår dåligt psykiskt och när man tar det här steget och söker hjälp då är det viktigt att man får hjälp snabbt, säger Fredrik Malmberg på Barnombudsmannen

Här nedanför kan du se vilka landsting som är sämst på att hjälpa barn och unga som mår psykiskt dåligt i tid.