Japansk kultur populär på sportlovet

4:02 min

Det är inte alla som vill åka skidor eller sporta på sportlovet. Malmö Stad erbjuder hundratals gratis aktiviteter under veckan. Den asiatiska populärkultursföreningen Wasabi visar anime under hela veckan.

Det är inte alla som vill åka skidor eller sporta på sportlovet. Malmö Stad erbjuder hundratals gratis aktiviteter under veckan. Något som kanske hör till det lite mer ovanliga är den asiatiska populärkultursföreningen Wasabi som visar anime under hela veckan.

Anime är japanska tecknade serier som under de senaste åren blivit väldigt populära även utanför Japan. Många förknippar tecknat med barn men i Japan har man en helt annan kultur och unga som gamla läser tecknade serier och tittar på tecknad film.

– Precis som i väst där vi har Futurama och Family Guy så är anime för alla åldrar, allt från bollibompaliknande program till vulgära South Park liknande serier, säger Tung Chung ordförande i Wasabi.

Filmvisning hela veckan

Sportlovsveckan har precis börjat och Wasabi kommer ha många aktiviteter. Just nu visas den populära animen One Punch som handlar om en man som är så stark att han kan besegra alla sina fiender med bara ett slag.

– Den är lite filosofisk, huvudpersonen är så uttråkad med livet eftersom det inte finns några utmaningar för honom

Under veckan kommer flera olika föreläsningar hållas. Man kan lära sig vika origami, teckna serier, eller lära sig attc. I Japan är det väldigt populärt att smycka sin mat och många gör figurer av risbollar som barnen får ta med sig till skolan.

En av föreläsarna, Dominic Minmark, ska lära ungdomarna hur man ritar manga.

– Jag har själv aldrig ritat en hel mangaserie men jag har ritat många figurer. Under föreläsningen kommer jag hålla det på en ganska enkel nivå och lära ut grunderna.

Populärt med tv-spel

Det är inte bara Wasabi som har aktiviteter på Spelens Hus under veckan. Spelföreningen MEGA har satt upp flera stationer med olika TV-spel som besökarna kan välja mellan. Sebastian sitter nedsjunken i en av sofforna och spelar ett spel som heter Shovel Knights.

– Jag brukar komma hit och spela TV-spel ibland. Jag kommer vara här under veckan och jag ser fram emot att se alla nya människor som kommer!