Över 100 000 flyktingar till Grekland och Italien hittills i år

1:45 min

Över hundra tusen flyktingar och migranter har nu kommit till Grekland och Italien i år. Samtidigt har också många dött på vägen och försvunnit.

103 519 flyktingar och migranter är den exakta siffran som Internationella migrationsorganisationen IOM uppger i dag för antalet personer som har registrerats i Grekland eller Italien på väg till Europa. Det motsvarar ungefär 2 000 människor varje dag och är uppemot tio gånger fler jämfört med förra året samma tid.

Ändå är det vinter och vissa dagar nu i februari har det varit kallt, men sammantaget har kylan inte hejdat syrier, irakier, afghaner och flera andra nationaliteter att fly strider och livshotande situationer.

Nästan alla kom till Grekland, över 96 000 och 7 500 till Italien. Siffrorna kan inte vara lägre men däremot högre eftersom alla inte registreras. Grekland har gigantiska problem med att hantera inströmningen och ser helst att alla bara passerar dess territorium.

411 personer har dött eller försvunnit, enligt IOM. Talespersonen för FN:s barnorganisation Unicef Sarah Crow säger att många barn har dött.

– Det är verkligen en kris för barn och barnfamiljer. Vi har sett fler och fler barn som drunknat. Enligt nya siffror har 342 barn drunknat sedan september förra året, säger Sarah Crow.