Svensk flicka fritagen i Irak

I oktober kom uppgifter om att den svenska flickan fritagits från terrorgruppen IS. Sedan dess har det varit oklart var flickan befunnit sig. Nu ska flickan ha fritagits av kurdiska regeringsstyrkor.

Rättelse: Ekot rapporterade tidigare att flickan hållits fången av en kurdisk grupp efter hon hållits fången av terrorgruppen IS. Detta har vi nu ändrat.

Flickan kommer från en stad i västra Sverige och reste tillsammans med sin pojkvän till Syrien i juni förra året utan att tala om det för sina föräldrar.

Ekots reporter Joel Wendle som följt den här flickans historia under en tid och även varit i kontakt med flickans föräldrar i Sverige berättar att flickan och hennes pojkvän i augusti ska ha tillfångatagits av terrorgruppen IS.

Innan dess ska hon enligt föräldrarna befunnit sig i en lägenhet i Syrien tillsammans med andra kvinnor medan hennes pojkvän ska ha åkt på träningsläger för en grupp närstående al-Qaida.

Men hon ska under sommaren ha ångrat sig och velat åka hem till Sverige men inte kunnat på grund av säkerhetsläget.

– Flickan var även gravid när hon åkte iväg, detta har så klart vart mycket oroande för föräldrarna, säger Ekots Joel Wendle direkt under Ekots extrasändning.

I oktober kom så uppgifter om att flickan fritagits från IS. Men därefter blev det tyst.

Samtidigt uppger det kurdiska säkerhetsrådet nu att flickan fritagits från IS förra veckan, den 17 februari, i ett uttalande. Uppgifterna om vad som verkligen hänt är ännu mycket oklara.

– Hon har fritagits, det finns ingen anledning att misstro det, det som det råder oklarheter kring är omständigheterna kring var och vem hon fritogs från. Det finns en längre historia som vi inte har klar för oss, säger Ekots utrikesreporter Hewa Abdelzadeh.

Säkerhetsrådet i irakiska Kurdistan uppger på sitt Twitter-konto att de "uppmanats av svenska myndigheter och flickans familj att hjälpa till att frita henne" och att de "arbetat med svenska myndigheter" för att möjliggöra så att hon kan komma hem så fort som möjligt. Flickan uppges nu befinna sig i den kurdiska regionen.

Polisen vill inte kommentera ärendet på grund av säkerhetsskäl. Inte heller UD har i nuläget någon kommentar om händelsen.