Lyssnartips

Politiker och höga tjänstemän har parkeringsgräddfil

3:33 min

70 kommunala tjänstemän, höga chefer och politiker i Växjö slipper jaga parkeringsplats när de ska till jobbet eller shoppa. De har fått hyra en garageplats privat under kommunhuset. Av kommunen och mycket billigt.

Vad tycker du om det här? Ring vår lyssnartelefon på 0470- 72 60 90 eller maila p4kronoberg@sverigesradio.se

– Jag håller med om att det för billigt och borde ses över, säger Magnus Nykvist på tekniska förvaltningen som ansvarar för uthyrningen av parkeringarna i garaget.

Ja, samtidigt som kommunen nu planerar en omfattande omgörning av parkeringarna i Växjö, med bland annat avgifter på gratisparkeringar, behöver många av beslutsfattarna inte bekymra sig över vare sig P-avgifter eller att jaga en ledig p-plats.

De har nämligen skaffat sig en gräddfil.

Under kommunhuset finns ett stort varmgarage, 70 av platserna där hyrs ut privat till anställda i kommunhuset. Kostnaden är 275 kronor i månaden, en snittkostnad på 9 kronor per dag.

En motsvarande garageplats i ett hus i närheten ligger på 800 kronor i månaden.

Den här uthyrningen har pågått i många år och priset per månad är ett självkostadspris, säger Magnus Nykvist men tycker att tjänstemännen egentligen betalar alldeles för lite för en P-plats dygnet runt.

– Vi håller på att se över avgifterna, säger Magnus Nykvist.

På listan över de som valt att hyra de här attraktiva, billiga och centrala parkeringsplatserna, hittar man bland annat många högavlönade chefer. Och toppolitiker.

Vissa av dem har gångavstånd till jobbet, kan P4 Kronoberg avslöja och drivet efter P-platserna är stort. Det är kö.

– Visst är det en bra parkering, självklart, säger Magnus Nykvist.

Men kommunen har inte marknadsfört de 70 platserna internt, så att alla kommunanställda, exempelvis hemtjänstpersonal i stort behov av en parkeringsplats, kan köa och få en p-plats.

– Tanken var nog så från början att alla kommunanställda skulle få hyra, men nu är det i huvudsak de som jobbar i huset, säger Magnus Nykvist.

Men det har inte gått ut någon allmän förfrågan till de anställda som jobbar på andra ställen, utan det är bara ni som jobbar här i huset?

– Ja, det har nog i praktiken blivit så ja, säger Magnus Nykvist.