Pressen ökar på Burundi efter FN-besök

1:16 min

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon träffade i dag Burundis president på plats i huvudstaden Bujumbura för att försöka lösa den akuta krisen i landet. Presidenten har nu lovat att öppna för en dialog med oppositionen, säger generalsekreteraren.

Ett dussintal människor, inklusive två soldater, skadades i sammanlagt tio handgranatsattacker under natten i Burundis huvudstad Bujumbura. Kort sagt, det var nästan en helt vanlig dag i Burundi där skottlossning och granatexplosioner numera tillhör vardagen.

FN:s generalsekreterare anlände i går kväll i Bujumbura, hans första besök i landet sedan krisen började i maj förra året. Hittills har över 400 människor dödats och över 240 000 har flytt landet. Syftet med besöket är att sätta press på president Pierre Nkurunziza att förhandla med oppositionen i exil och att möjligen förmå honom att acceptera en fredsstyrka från Afrikanska unionen på 5 000 man.

Nkurunziza har trots flera medlingsförsök sagt blankt nej till förhandlingar och regeringen har sagt att en fredsstyrka skulle betraktas som en invasionsstyrka. Enligt Ban Ki-moon, som träffade presidenten i förmiddags, och andra partiledare i landet, så har nu alla sidor sagt sig vara öppna för en dialog. Men det är ännu oklart om det här gäller den opposition som flytt till länder som Rwanda, Belgien och Frankrike.

För att ytterligare öka pressen på president Nkurunziza kommer fem afrikanska ledare senare i veckan också att besöka honom. Möjligen kan det leda till konkreta fredsförhandlingar mellan parterna och förhindra ett inbördeskrig.