Världsdansaren Virpi Pahkinen på scen i Visby

1:55 min

Solodansaren och koreografen Virpi Pahkinen kommer till Visby den 13 april då hon gästar Roxy med en exklusiv dans- och musikföreställning.

- Den första dansen blir som en spindel som väver universums strängar, en svartglänsande akrobatisk dans där åskådaren inte vet vad som är fot, arm eller huvud, berättar Virpi Pahkinen.

Hon är på en turné som startar i Helsingfors och går via Mariehamn till Malmö, men däremellan gör hon ett stopp på Gotland.

I Visby uppträder hon tillsammans med japanska musikern Chieko Mori från Tokyo, som spelar ett stränginstrument som heter koto, en två meter lång bordscittra.  

-Just det här verket har jag inte heller gjort med livemusik tidigare, säger Virpi Pahkinen, som tycker det är extra spännande.

Förutom modern dans och livemusik visas Pahkinens senaste dansfilmer som heter Under trädet, Bakom rotvältan och I öknen. De ska fungera som ett visuellt naturlandskap.

Virpi Pahkinens har sedan tidigare uppträtt och koreograferat verk i över 45 länder. Hon har fått Cullbergpriset av Stockholm stad och kunglig medalj för sina insatser inom scenkonsten.

Första gången hon uppträdde på Gotland var år 2014 med föreställningen "Av kalk är du kommen" i Sankt Nicolai ruin. Hon blev då förtjust i Gotland och har också skaffat ett sommarboende här.

- Gotland har blivit lite av min nya favorit!, konstaterar Virpi Pahkinen.