P4 Kalmar avslöjar

Flyktingar tvingas böta på asylboenden

1:55 min

P4 Kalmar kan avslöja att det uppstått bötessystem på asylboenden i Kalmar län. Asylsökande kan få böta om de skulle slänga en fimp på fel ställe eller ta fel väg genom ett boende.

På flera boenden förekommer också inspektioner där personal går in oavsett om de fått tillåtelse eller inte.

Mohamad Rakan Aljer har bott på ett boende i Nybro där böter förekommit ofta:

– De gör kontroll på rummet. De knackar på dörren tre gånger och svarar ingen öppnar de dörren. Det är inte respekt, säger han.

Reglerna är detaljerade, enligt Mohamad Rakan Aljer. Flera andra asylsökande bekräftar uppgifterna om ett bötessystem.

Om någon skulle ha en kaffekopp på rummet kostar det 50 kronor. Om någon skulle slänga en fimp på fel ställe kostar det 200. Om någon skulle röka på rummet kan det kosta 1000 kronor.

När P4 Kalmar besöker flera andra asylboenden i länet står det klart att det inte bara är i Nybro som det förekommer böter och inspektioner. En annan asylsökande berättar om böter om en asylsökande skulle ta en genväg genom en del av ett hotell som hyrs ut till turister.

Flera asylsökande berättar om inspektioner på rummen, som förekommer på anläggningar som annars tjänar som hotell eller stugbyar.

Syftet är att hålla koll så att rummen hålls snygga. Problemet uppstår när personal går in utan tillåtelse, något som enligt poliser P4 Kalmar talat med skulle kunna vara hemfridsbrott.

Företaget Faroy driver boendet i Nybro och i Emmaboda; de asylboenden där P4 Kalmar har uppgifter om att det kan förekomma böter vid regelbrott.

Tobias Karlsson är områdeschef på Faroy. Han avfärdar kritiken och menar att det inte stämmer att man går in rummen utan att fråga eller att man utfärdar böter:

– Det stämmer inte överhuvudtaget. Vi har inget bötessystem utan det vi gör är att vi har våra säkerhetsrundor en gång i veckan, säger Tobias Karlsson.

Och du är helt säker på att personalen på det här boendet inte har sådana egna bötessystem?

– Helt säker... ja, det är jag, säger han.