Island är numera en turistmagnet

2:39 min

Vulkaner och vild natur lockar allt fler turister till Island. Antalet utlänningar som besöker landet har ökat explosionsartat de senaste åren, och 2015 blev ett nytt rekordår med runt 1,3 miljoner turister. Men nu kommer varningar om att utvecklingen kanske går väl snabbt.

– Sista året hade vi en ökning i ankomster på ungefär 30 procent, säger chefen för det isländska turistrådet, Ólöf Ýrr Atladóttir.

På utmärkt svenska lägger hon till att antalet utländska turister har ökat med minst 20 procent varje år sedan 2011. Turismen har numera växt om fisket som Islands största näring.

– Vi kom för att se norrskenet, som inte visade sig, och den Blå Lagunen, säger skotska Kelsie Patterson som besöker Island tillsammans med pojkvännen.

Hur var Blå Lagunen?

– Vacker, häpnadsväckande, säger hon.

Men vad tycker ni om priserna här?

– Det är ockerpriser, det är så dyrt!

– Det är svårt att vänja sig vid det, särskilt priserna i restauranger och barer, fyller pojkvännen Shaun Boyle i.

Trots priserna kommer turisterna till Island, numera även under vinterhalvåret. Det sistnämnda gör turistrådets chef särskilt nöjd. I januari i år var det nästan 24 procent fler utlänningar som kom hit jämfört med samma månad i fjol.

Turister kommer ofta till Island för att uppleva storslagen natur och äventyr. Men det finns också faror på den här ön, inte minst i form av nyckfullt väder. Under vintern har fyra utländska turister dött i olyckor, däribland en kinesisk man som sveptes ut i havet av en stor våg.

Myndigheter och resebolag måste jobba mer med säkerheten, enligt turistrådets chef. Det handlar om att ge turister ännu bättre information, kanske även att använda vakter vid vissa besöksmål.

– Jag tror att det är en utmaning som vi måste ta väldigt allvarligt. Det är mycket som har hänt det sista året, säger Ólöf Ýrr Atladóttir.

Ytterligare en utmaning för den isländska turistindustrin är infrastrukturen, allt från bristfälliga vägar till att besöksmål kan sakna toaletter och andra faciliteter som turister ser som självklara.

Ólöf Ýrr Atladóttir säger att de senaste årens väldiga ökning av turismen i Island inte kan fortsätta länge till, den är inte bärkraftig.

– Men jag tror att en lite lugnare tillväxt kan ju gå.