Allt fler har privat sjukförsäkring

0:58 min

De privata sjukvårdsförsäkringarna fortsätter att öka, visar statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring. Det som ökar mest är gruppförsäkringarna som tecknas av fackförbund och andra organisationer.

– Sannolikt beror det på att allt fler arbetsgivare, men även fack- och yrkesförbund, erbjuder försäkringen till sina medlemmar eller anställda. Det säger Kristina Ström Olsson, ansvarig för välfärdsfrågor på Svensk Försäkring.

Syftet med en privat sjukvårdsförsäkring är att få tillgång till bättre och snabbare vård, men också att minska sjukfrånvaron. Och merparten av de privata försäkringarna, nästan tre av fyra, betalas av arbetsgivaren.

Intresset för en privat sjukförsäkring har ökat stadigt under senare år. Förra året var ökningen 35 000 personer - och nu har nästan 650 000 en privat sjukvårdsförsäkring.

Och frågan är om den här utvecklingen handlar om en allt större misstro mot den offentligfinansierade vården.

– Jag kan inte uttala mig om det handlar om någon misstro. Men det kan finnas ett glapp mellan den förväntning man har på den offentligfinansierade vården och den vård man förväntar sig få om man behöver det, säger Kristina Ström Olsson.

Sören Granath
soren.granath@sverigesradio.se